Ποια προϊόντα διατηρούν από την 1η Ιουλίου το μειωμένο ΦΠΑ

0
29
Ποια προϊόντα διατηρούν από την 1η Ιουλίου το μειωμένο ΦΠΑ

Στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 6% θα παραμείνουν τελικά από την 1η Ιουλίου οι ιατρικές μάσκες, τα χειρουργικά γάντια, τα σαπούνια και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, αντισηπτικά διαλύματα, αντισηπτικά μαντιλάκια και άλλα αντισηπτικά παρασκευάσματα.

Μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η είδηση ότι η παράταση που είχε δοθεί από την κυβέρνηση εκπνέει στο τέλος Ιουνίου, αλλά όπως όλα δείχνουν τα συγκεκριμένα προϊόντα τα οποία σχετίζονται άμεσα με την προστασία από τον Covid, θα παραμείνουν στον υπερμειωμένο συντελεστή.

Η διατήρηση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6% θα ισχύσει και για την αιθυλική αλκοόλη μετουσιωμένη, η οποία προορίζεται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή αντισηπτικών και η καθαρή αιθυλική αλκοόλη μη μετουσιωμένη γεωργικής προέλευσης με αλκοολικό τίτλο 95%, η οποία διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.

Η αρχική απόφαση για μείωση των συντελεστών είχε ληφθεί τον Μάρτιο του 2020 όταν η κυβέρνηση είχε παρέμβει προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές στα συγκεκριμένα προϊόντα. Η απόφαση προέβλεπε τότε για τα συγκεκριμένα προϊόντα τη μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 6%.

Μείωση ΦΠΑ

Μειωμένος θα παραμείνει ο ΦΠΑ και για μια ακόμα σειρά προϊόντων καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει παράταση έξι μηνών και με αναδρομική ισχύ έως και τις 31.12.2022 στην εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αλκοολούχα και αεριούχα νερά

Συγκεκριμένα, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση παρατείνεται η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ για τα μη αλκοολούχα ποτά και τα αεριούχα νερά, όπως και για τα εισιτήρια κινηματογράφων, τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους, για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων, για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους, για τις υπηρεσίες εστίασης, γυμναστήρια και για τις υπηρεσίες από σχολές χορού.

Συγκεκριμένα παρατείνεται έως και τις 31.12.2022 η εφαρμογή:

  • μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13%, για τα μη αλκοολούχα ποτά της ΔΚ ΕΧ2202 και τα αεριούχα νερά της ΔΚ ΕΧ2201, της παρ. 51 του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα ΦΠΑ, καθώς και
  • για τα εισιτήρια κινηματογράφων,
  • για τη μεταφορά προσώπων και των αποσκευών τους,
  • για τα εισιτήρια αθλητικών αγώνων,
  • για τα εισιτήρια (δικαίωμα εισόδου) για ζωολογικούς κήπους,
  • για τις υπηρεσίες εστίασης,
  • για τις υπηρεσίες που παρέχονται από γυμναστήρια και
  • για τις υπηρεσίες που παρέχονται από σχολές εκμάθησης χορού του Παραρτήματος ΙΙΙ του Κώδικα Φ.Π.Α.
#ΦΠΑ #ΜΑΣΚΕΣ #ΜΕΙΩΣΗ #ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ
Ποια προϊόντα διατηρούν από την 1η Ιουλίου το μειωμένο ΦΠΑ

Πηγή dikaiologitika.gr