Ουκρανία: Στο Ιρπίν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Μαζί τους και ο Ρουμάνος πρόεδρος

0
21

Ουκρανία: Στο Ιρπίν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Μαζί τους και ο Ρουμάνος πρόεδρος

Ο Εμανουέλ Μακρον, ο Όλαφ Σολτς και ο Μάριο Ντράγκι μετέβησαν σήμερα το πρωί στο Ιρπίν, ένα από τα προάστια του Κιέβου που έγινε σύμβολο των καταστροφών και των ωμοτήτων που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της κατοχής της περιοχής, το Μάρτιο, από το ρωσικό στρατό, διαπίστωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Βίντεο από την άφιξή τους στο Ιρπίν:

Τους ευρωπαίους ηγέτες, στους οποίους προστέθηκε ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις, συνόδευαν ένοπλοι ουκρανοί στρατιωτικοί και ένα σημαντικό απόσπασμα ασφαλείας, καθώς και πλήθος δημοσιογράφων.

Όπως και άλλοι ξένοι ηγέτες που είχαν μεταβεί στο Κίεβο πριν απ’ αυτούς, οι Μακρόν, Σολτς, Ντράγκι και Γιοχάνις περπάτησαν στους δρόμους του Ιρπίν, όπου τα σημάδια των βομβαρδισμών είναι πανταχού παρόντα.

Στο βομβαρδισμένο Ιρπίν Μακρόν, Σολτς και Ντράγκι – Εικόνες 

#tdi_1_0b8 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2022/06/macron_dragki-1-160×120.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_0b8 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2022/06/uk1-1-160×120.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_0b8 .td-doubleSlider-2 .td-item3 { background: url(https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2022/06/uk2-160×120.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_1_0b8 .td-doubleSlider-2 .td-item4 { background: url(https://www.ertnews.gr/wp-content/uploads/2022/06/uk3-160×120.jpg) 0 0 no-repeat; }

Οι ηγέτες έκαναν στους συνοδούς τους ερωτήσεις σχετικά με την επιστροφή των κατοίκων στην πόλη τους και τα προβλεπόμενα έργα ανοικοδόμησης, ενώ στη συνέχεια είδαν ένα βίντεο διάρκειας μερικών λεπτών που δείχνει το Ιρπίν πριν από τρεις μήνες, όταν μαίνονταν εκεί οι μάχες.

Στους τοίχους ενός κατεστραμμένου κτιρίου, διάβαζε κανείς «Make Europe Not War» («Κάντε Ευρώπη Όχι Πόλεμο»), μια επιγραφή που ο Μακρόν είδε και σχολίασε λέγοντας: «είναι το σωστό μήνυμα (…) είναι πολύ συγκινητικό να το βλέπει κανείς».

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε πως σφαγές και εγκλήματα πολέμου διαπράχθηκαν στο Ιρπίν και χαιρέτισε «τον ηρωισμό» των Ουκρανών.

«Είναι μια ηρωική πόλη, σημαδεμένη από τα στίγματα της βαρβαρότητας», δήλωσε ο Μακρόν προς τους δημοσιογράφους. «Είδαμε όλοι αυτές τις εικόνες μιας πόλης κατεστραμμένης, που είναι ταυτόχρονα μια πόλη ηρωική αφού εδώ ήταν, μεταξύ άλλων, που οι Ουκρανοί σταμάτησαν το ρωσικό στρατό που κατέβαινε προς το Κίεβο. Συνεπώς αντιπροσωπεύει τον ηρωισμό του στρατού, αλλά επίσης του ουκρανικού πληθυσμού», πρόσθεσε.

Δηλώσεις Ντράγκι στο Ιρπίν

Ανταπόκριση από Ιταλία: Κρίστιαν Μαυρής 

«Πολλά από αυτά που μου είπαν αφορούσαν την ανοικοδόμηση. Λόγια πόνου, ελπίδας αλλά και για το τι θέλουν να κάνουν στο μέλλον».  Αυτές ήταν οι δηλώσεις του Ιταλού Πρωθυπουργού Ντράγκι στο περιθώριο της επίσκεψής του στο Ιρπίν, μαζί με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, τον Γερμανό Καγκελάριο Σολτς, τον Ρουμάνο Πρωθυπουργό Τσιούκα και τον δήμαρχο του Irpin Oleh Bondar.

«Θα ξαναχτίσουμε τα πάντα. Κατέστρεψαν τους παιδικούς σταθμούς. Όλα θα ξαναχτιστούν. Έχουν ήδη ξεκινήσει», εξήγησε, «έχουν ένα ψηφιακό σύστημα, οπότε κάθε μέρος που καταστράφηκε είναι τώρα στο σύστημα. Ξέρουν ακριβώς που βρίσκονται οι περιοχές που πρέπει να ανοικοδομηθούν. Κάθε οικογένεια έχει μια εφαρμογή στην οποία περιγράφει τι συνέβη, και είναι ήδη σε πολύ προχωρημένο στάδιο».

«Όλα αυτά (οι καταστροφές) πρέπει να ειπωθούν και να μαθευτούν. Σας είμαι ευγνώμων για τη μαρτυρία σας» Έτσι απάντησε ο Ιταλός Πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι στο Ιρπίν απευθυνόμενος στον επικεφαλής της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης Oleksiy Kuleba.

«Αυτός εδώ είναι ένας τόπος καταστροφής, αλλά και ελπίδας. Πολλά από αυτά που μου είπαν αφορούν το μέλλον και την ανοικοδόμηση. Πρόκειται για έναν λαό που επανενώθηκε από τον πόλεμο, ο οποίος μπορεί να κάνει πράγματα που ίσως να μην μπορούσε να κάνει πριν από τον πόλεμο», δήλωσε ο Ντράγκι στους δημοσιογράφους.

Δείτε βίντεο από την άφιξη των τριών ηγετών στην Ουκρανία υπό έντονη στρατιωτική παρουσία:

Το Ιρπίν, βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου, υπήρξε το θέατρο σφοδρών συγκρούσεων ανάμεσα στους Ρώσους και τους Ουκρανούς κατά τις πρώτες ημέρες της ρωσικής εισβολής στα τέλη Φεβρουαρίου. Ο ρωσικός στρατός κατέλαβε γρήγορα το προάστιο αυτό, που αριθμούσε πριν από τον πόλεμο 62.000 κατοίκους, και διατήρησε τον έλεγχό του στη διάρκεια του Μαρτίου.

Το Κίεβο κατηγορεί έκτοτε τις ρωσικές δυνάμεις ότι διέπραξαν εγκλήματα πολέμου στο Ιρπίν και στις γειτονικές πόλεις Μπούτσα και Μποροντιάνκα, μετά την ανακάλυψη εκατοντάδων πτωμάτων αμάχων στις κωμοπόλεις αυτές μετά την αποχώρηυση του ρωσικού στρατού στα τέλη Μαρτίου.

Πηγές: AFP, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr