ΕΜΑ – Ευλογιά των πιθήκων: Σε διαπραγματεύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή του εμβολίου κατά της ευλογιάς

0
81

ΕΜΑ – Ευλογιά των πιθήκων: Σε διαπραγματεύσεις για να αυξηθεί η παραγωγή του εμβολίου κατά της ευλογιάς

O Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων βρίσκεται σε συνομιλίες με την εταιρεία Bavarian Nordic της Δανίας, διερευνώντας εαν το εμβόλιο που εγκρίθηκε το 2013 για την ευλογιά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην ευλογιά των πιθήκων, σύμφωνα με αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Προς το παρόν δεν πρόκειται για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία», τόνισε ο επικεφαλής του EMA, Μάρκο Καβαλέρι.

Η φαρμακευτική εταιρεία του εμβολίου Imvanex, δεν υπέβαλε ως τώρα αίτηση για τη χρήση του κατά της ευλογιάς των πιθήκων. Ο EMA ελπίζει ότι θα υποβληθεί αίτηση «το συντομότερο δυνατό», ώστε να συζητηθούν τρόποι αύξησης της παραγωγής «καθώς τα αποθέματα είναι ανεπαρκή και αχρησιμοποίητα για δεκαετίες».

Τα δεδομένα έδειξαν ότι το Imvanex ήταν «αποτελεσματικό» σε πειραματόζωα κατά της ευλογιάς των πιθήκων, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΕΜΑ.

Το εμβόλιο θα χορηγείται πιθανότατα σε στενές επαφές ατόμων που έχουν μολυνθεί από την ευλογιά των πιθήκων για την πρόληψη της εξάπλωσής της.

Η ευλογιά των πιθήκων σχετίζεται με την ευλογιά, η οποία σκότωνε εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο πριν εξαλειφθεί το 1980, αλλά έχει πολύ λιγότερο σοβαρά συμπτώματα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες στο μεταξύ, ανακοίνωσαν ότι διαθέτουν περίπου 1.000 δόσεις Imvanex, όπου είναι γνωστό ως JYNNEOS και είναι ήδη εγκεκριμένο για την ευλογιά.

https://platform.twitter.com/widgets.js

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr