«Διπλοβάρδιες» για τους κλέφτες μελισσιών, σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι

0
22
eurokinissi

Έως και ολοκληρωτική μπορεί να χαρακτηριστεί η καταστροφή για κάποιους μελισσοκόμους οι οποίοι βλέπουν την περιουσία τους και το μοναδικό βιοποριστικό τους μέσο, να κάνει «φτερά» καθώς οι κλέφτες μελισσιών οργιάζουν.

«Οι κλέφτες είναι πάντα μπροστά από την τεχνολογία» αναφέρουν μεταξύ άλλων κάποιοι μελισσοκόμοι, ενώ παράλληλα ζητούν αυστηροποίηση των ποινών για τους κλέφτες.

Μπορεί να βάζουν από κάμερες μέχρι GPS στα μελίσσια τους για να τα προστατέψουν, όμως οι επιτήδειοι πάντα βρίσκουν τον τρόπο να αρπάξουν από μερικές έως όλες τις κυψέλες ενός παραγωγού και να τον καταστρέψουν οικονομικά, όπως επισημαίνουν μελισσοπαραγωγοί που μίλησαν στο GRTimes,

Παράλληλα, τονίζουν ότι δυσκολεύονται σε πολύ μεγάλο βαθμό να βρουν τρόπους, ακόμη και μέσω της τεχνολογίας, να προστατέψουν την περιουσία τους.

Όπως αναφέρει η Μαρία Κοκκίνου, πρόεδρος του Συλλόγου Μελισσοκόμων Αττικής, ενώ οι κλοπές που σημειώνονται είναι σημαντικές, οι παραγωγοί δεν μπορούν να βρουν σίγουρους τρόπους να προστατευτούν.

«Παλαιότερα έκλεβαν ολόκληρες τις κυψέλες και επειδή αυτές είχαν αριθμό μητρώου επάνω, παραποιούσαν τον αριθμό για να είναι κατοχυρωμένοι. Τώρα, επειδή οι περισσότεροι βάζουν GPS στις κυψέλες, οι κλέφτες τις ανοίγουν και παίρνουν τα τελάρα με τις μέλισσες (και το μέλι) αφήνοντας μόνο το κουτί. Ότι και να γίνει, οι κλέφτες θα είναι πάντα πιο μπροστά από την τεχνολογία» σημειώνει.

Η ίδια, εκφράζει την απογοήτευση της για τον ήπιο τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι συγκεκριμένες έκνομες ενέργειες, που για τους ίδιους τους παραγωγούς σημαίνουν οικονομική καταστροφή.

«Το συγκεκριμένο είδος κλοπής δεν αντιμετωπίζεται ως κάτι σημαντικό. Σαν να επιβαρύνουμε τους αστυνομικούς όταν πάμε να καταγγείλουμε μια κλοπή και συνήθως δεν είναι διαθέσιμοι να ενεργήσουν και να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να βρεθούν οι δράστες, ενώ την ίδια στιγμή είναι απαξιωτικοί απέναντι μας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, κάνει γνωστό παράδειγμα συναδέλφου της, ο οποίος πήγε σε αστυνομικό τμήμα της Ανατολικής Αττικής για να καταγγείλει την κλοπή των μελισσιών του στις 19:00 και αυτό ήταν κλειστό, με αποτέλεσμα την επόμενη μέρα να έπρεπε να πάει ξανά μετά τις 08:00, με αποτέλεσμα να έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τις έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών που όπως λένε οι παραγωγοί… δεν γίνονται.

Από την πλευρά του, ο επί σειρά ετών πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας και νυν μέλος του Δ.Σ της Ομοσπονδίας, Βασίλης Ντούρας, κάνει λόγο για διαχρονικό πρόβλημα που εντάθηκε τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς στον κλάδο αυτό μπήκαν ξαφνικά πολλοί που δεν είχαν καμία σχέση νωρίτερα.

Όπως τονίζει, οι δράστες είναι συνήθως άτομα που δεν έχουν ούτε παιδεία, ούτε αγρότες είναι, με κάποιους να είναι «άρρωστοι» με τις κλεψιές, χωρίς κανένας να σέβεται τίποτα.

Ο κ. Ντούρας συμφωνεί πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει περιορισμένα πράγματα μόνο για την αποτροπή των κλοπών, ενώ αναφέρει παράδειγμα συναδέλφου του, από τον οποίο έκλεψαν λίγο πριν τρυγήσει, εκατοντάδες τελάρα, με αποτέλεσμα εκτός από τα μελίσσια να χάσει και 300-500 κιλά μέλι.

«Είναι τραγικό αυτό που γίνεται και σίγουρα είναι κάτι πολύ παραπάνω από μια απλή κλοπή» δηλώνει, προσθέτοντας πως η πράξη αυτή θεωρείται πλημμέλημα και προβλέπει πολύ χαλαρές ποινές και κυρώσεις, ενώ οι προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί ως κακούργημα είναι εξαιρετικά δύσκολες.

Καταλήγοντας, τονίζει πως οι ποινές πρέπει να αυστηροποιηθούν σε μεγάλο βαθμό, ώστε ο νόμος να μπορεί να λειτουργεί αποτρεπτικά, όχι όμως να είναι εξοντωτικές, καθώς τέτοιες ποινές όπως λέει, ούτε γίνονται σεβαστές από τον κόσμο, ούτε αποτέλεσμα φέρνουν συνήθως.

{https://www.youtube.com/watch?v=aqxuKKbNpQc}

#ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΟΙ #ΜΕΛΙΣΣΙΑ #ΚΛΕΦΤΕΣ #ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
«Διπλοβάρδιες» για τους κλέφτες μελισσιών, σε απόγνωση οι μελισσοκόμοι

Πηγή dikaiologitika.gr