Το προφίλ των θρεπτικών συστατικών εξετάζει η Κομισιόν – Που αποσκοπεί η πρωτοβουλία

0
52

Το προφίλ των θρεπτικών συστατικών εξετάζει η Κομισιόν – Που αποσκοπεί η πρωτοβουλία

Μια σημαντική πρωτοβουλία δείχνει να είναι «προ των πυλών» για την Κομισιόν, καθώς σχεδιάζεται η δημιουργία ενός «προφίλ θρεπτικών συστατικών» για τα τρόφιμα, με σκοπό την προστασία της υγείας των καταναλωτών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής ιστοσελίδας Olimerca, η πρόταση αυτή εναρμονίζεται με τη στρατηγική της Ε.Ε. «από το χωράφι στο ράφι» και αναμένεται να υποβληθεί επίσημα μέχρι το τέλος του 2022.

H πρόταση θα απαρτίζεται από ένα ευρύ πακέτο μεταρρυθμίσεων και αναθεώρηση της ισχύουσας νομοθεσίας της Ε.Ε. όσον αφορά την ενημέρωση των καταναλωτών για τα τρόφιμα, με παράλληλες τροποποιήσεις να εξετάζονται για τα αναγραφόμενα στοιχεία στο εμπρός μέρος της ετικέτας, όπως τα θρεπτικά συστατικά, η ακριβής προέλευση και η ημερομηνία.

Αλάτι, ζάχαρη και λίπη σε επιτήρηση

Όσον αφορά το «προφίλ θρεπτικών συστατικών», πρόκειται για ένα όριο στην περιεκτικότητα των τροφίμων σε αλάτι, ζάχαρη και λίπη, πάνω από το οποίο θα περιορίζεται ή θα απαγορεύεται η παρουσία στην ετικέτα των θρεπτικών συστατικών του τροφίμου αυτού. Για παράδειγμα, εάν στα δημητριακά (corn flakes) η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ξεπερνά ένα συγκεκριμένο ποσοστό, τότε δεν θα μπορούν να αναγράφονται οι βιταμίνες που περιέχουν στην ετικέτα του προϊόντος.

Μένει να δούμε το εάν θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο αυτό και ποια θα είναι τα επιτρεπόμενα όρια που θα θεσπιστούν για κάθε τρόφιμο.

Πηγή: Olimerca, olivenews

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr