«Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται εθνικά δίκαια και διεθνή νομιμότητα» η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν

0
26
eurokinissi

Σε χαμηλότερους τόνους από εκείνους του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απάντησε η ελληνική κυβέρνηση, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Σε σαφώς χαμηλότερους τόνους απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στις προκλήσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως «Δεν υπάρχει Μητσοτάκης» με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε την αγανάκτησή του για όσα ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός μπροστά στο Κογκρέσο, καταχειροκροτούμενος.

Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρει: «Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υπερασπίζεται σθεναρά και αποτελεσματικά τόσο τα εθνικά μας δίκαια όσο και τη διεθνή νομιμότητα. Η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι ισχυρά βασισμένη στην ιστορία, το διεθνές δίκαιο και τις συμμαχίες μας, όσο κι αν αυτό ενοχλεί κάποιους. Δεν θα μπούμε σε αντιπαράθεση δηλώσεων με την ηγεσία της Τουρκίας. Η πολιτική μας είναι πολιτική αρχών».

Ερντογάν: Δεν υπάρχει Μητσοτάκης»

Σκληρές δηλώσεις, που δυναμιτίζουν έτι περαιτέρω το κλίμα, έκανε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Για μένα δεν υπάρχει πια Μητσοτάκης» είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

«Υπάρχει η Ελλάδα που χρωστάει 400 δισ. ευρώ σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αντιμετωπίζουμε μια Ελλάδα που συμβουλεύει τις ΗΠΑ να μην δώσουν F-16 στην Τουρκία.

Μετά από αυτό, δεν υπάρχει κανένας με το όνομα Μητσοτάκης για μένα. Οι ΗΠΑ προφανώς δεν θα δράσουν με βάση τα όσα τους είπε η Ελλάδα», ανέφερε ο Ερντογάν.

{https://twitter.com/anadoluagency/status/1528789044414627840}

«Είχαμε συμφωνήσει μαζί του για το συμβούλιο στρατηγικής συνεργασίας, στο οποίο δεν θα συμμετέχω. Δεν θα συναντηθώ με τον Μητσοτάκη. Η Ελλάδα έχει κτίσει 10 βάσεις… Εναντίον ποιας χώρας;» διερωτήθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας και κατηγόρησε οργισμένος τον Έλληνα πρωθυπουργό για την ομιλία του στο Κογκρέσο. «Έκανε συστάσεις για τη μη πώληση F-16 στην Τουρκία!» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Πυρά» Ερντογάν κατά Ελλάδας και Κύπρου, «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας»

«Πυρά» κατά της Ελλάδας και της Κύπρου εκτόξευσε για άλλη μια φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης.

Μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε τον Αττίλα… «ειρηνευτική επιχείρηση».  Πιο αναλυτικά, ο Ερντογάν είπε ότι «ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».

Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της Τουρκίας, μίλησε στην τελετή καθέλκυσης του υποβρυχίου Hızırreis στο ναυπηγείο Γκιολτσούκ της Κωνσταντινούπολης και τόνισε ότι «εντυπωσιάζουν τα τεχνικά χαρακτηριστικά του, μπορεί να παραμένει κάτω από το νερό για 3 μέρες και και 12 εβδομάδες στη θάλασσα χωρίς ανεφοδιασμό».

Μάλιστα, ανέφερε πως το Hızırreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2023, ενώ και το υποβρύχιο Selmanreis θα τεθεί σε λειτουργία το 2027 και υπογράμμισε ότι από φέτος θα μπαίνει στην υπηρεσία του πολεμικού ναυτικού και ένα υποβρύχιο αλλά και ότι μέχρι το 2027 το πολεμικό ναυτικό της Τουρκίας θα έχει 6 νέου τύπου υποβρύχια.

{https://twitter.com/RTErdogan/status/1528666421013659649}

Παράλληλα, υποστήριξε ότι συνεχίζονται οι προετοιμασίες για το εθνικής κατασκευής υποβρύχιο της χώρας. «Η κατασκευή του ξεκινά το 2025, ενώ ο χρόνος παράδοσης θα είναι πέντε με έξι χρόνια. Έχουμε υλοποιήσει πολλά έργα που θα κάνουν το ναυτικό μας ισχυρότερο και πιο αποτρεπτικό για την ασφάλεια της Γαλάζιας Πατρίδας», ανέφερε χαρακτηριστικά και σημείωσε:

«Παρά την προδοσία των χωρών που θεωρούσαμε φίλες χώρες και τα παιχνίδια των συμμάχων, το πετύχαμε αυτό. Ποτέ δεν ξεχάσαμε τις άδικες κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη χώρα μας λόγω της ειρηνευτικής επιχείρησης στην Κύπρο».

Επιπλέον ο Ερντογάν δεν «ξέχασε»  την Δύση λέγοντας: «Τα όπλα, που δεν μας δόθηκαν έναντι αμοιβής, μεταφέρθηκαν δωρεάν με δεκάδες χιλιάδες φορτηγά στις αιμοσταγείς τρομοκρατικές οργανώσεις».

Ο Ερντογάν φωτογραφίζοντας την Ελλάδα είπε ότι «ξεκινώντας από τους γείτονές μας, πολλές χώρες της Ευρώπης προστάτευσαν τους ποταπούς της FETO οι οποίοι είχαν βάλει στο στόχαστρο τη δημοκρατία μας τη νύχτα της 15ης Ιουλίου. Οι ηγέτες των τρομοκρατών στη Συρία έγιναν δεκτοί με κόκκινα χαλιά.

Δεν μπορούμε να αφήσουμε στην άκρη τις κυρώσεις εναντίον μας, ειδικά από τη Σουηδία. Δεν υπάρχει λογική εξήγηση για αυτά. Θα πρέπει να ικανοποιηθούν οι δίκαιες προσδοκίες της Τουρκίας για στήριξη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και στο θέμα των κυρώσεων».

Τέλος, υπονοώντας την Ελλάδα και την Κύπρο ανέφερε: «Ο κακός γείτονας μας έκανε ιδιοκτήτη αμυντικής βιομηχανίας».

#ΡΕΤΖΕΠ_ΤΑΓΙΠ_ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ
«Ο Μητσοτάκης υπερασπίζεται εθνικά δίκαια και διεθνή νομιμότητα» η απάντηση της Αθήνας στις προκλήσεις Ερντογάν

Πηγή dikaiologitika.gr