Με διάλογο στην άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντούν Φινλανδία και Σουηδία στο «τουρκικό βέτο»

0
20
Με διάλογο στην άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντούν Φινλανδία και Σουηδία στο «τουρκικό βέτο»

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία το Σάββατο στο Βερολίνο, μετά το «βέτο» με το οποίο απείλησε ο Ερντογάν στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο σκανδιναβικών χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή υπουργός Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες και οι Σουηδία και Φινλανδία.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε σε δηλώσεις της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Άλλωστε, όπως τόνισε, «η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα».

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα σήμερα ο Ερντογάν χαρακτήρισε «λάθος» την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Έκπληκτη» η Φινλανδία με τη στάση της Άγκυρας

Από την πλευρά του, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο – στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Ελσίνκι – ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Υπενθυμίζεται πως η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

#ΝΑΤΟ #ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ #ΣΟΥΗΔΙΑ #ΕΡΝΤΟΓΑΝ #ΣΥΝΟΔΟΣ
Με διάλογο στην άτυπη Σύνοδο του ΝΑΤΟ απαντούν Φινλανδία και Σουηδία στο «τουρκικό βέτο»

Πηγή dikaiologitika.gr