Μαγιάτικος καύσωνας στην Ισπανία – Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (video)

0
37

Μαγιάτικος καύσωνας στην Ισπανία – Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (video)

Kύμα καύσωνα πλήττει την Ισπανία, καθώς η θερμοκρασία έφτασε κατά τόπους να αγγίζει ακόμα και τους 40 βαθμούς Κελσίου, σπάζοντας κάθε ρεκόρ για μήνα Μάιο.

Οι πολίτες στην Ισπανία προσπαθούσαν το Σάββατο να δροσιστούν με ανεμιστήρες, μπουκαλάκια νερού και βουτιές στα συντριβάνια, καθώς η χώρα βιώνει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες γι αυτή την εποχή που σε ορισμένες περιοχές έφθασαν και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

«Νωρίς σήμερα το πρωί ήταν ασυνήθιστα ζεστά γι αυτή την εποχή σε μεγάλο τμήμα της κεντρικής και της νότιας πλευράς της χερσονήσου», έγραψε στο Twitter η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία AEMET.

Η υπηρεσία προειδοποίησε για υψηλές θερμοκρασίες το Σάββατο σε 10 ισπανικές περιφέρειες που φθάνουν σχεδόν τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Μαγιάτικος καύσωνας στην Ισπανία – Ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (video)

Την Παρασκευή καταρρίφθηκε το ρεκόρ ανώτερης θερμοκρασίας για τον μήνα Μάιο στην πόλη Χαέν της Ανδαλουσίας όπου το θερμόμετρο άγγιξε τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με την AEMET, η μέση θερμοκρασία στην Χαέν ήταν κατά 16 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη σε σχέση με την θερμοκρασία που καταγράφεται συνήθως αυτή την εποχή.

Στη Σεβίλλη, το θερμόμετρο σκαρφάλωσε στους 41 βαθμούς Κελσίου. Πρόκειται για την υψηλότερη θερμοκρασία για Μάιο από το 1950, όπως ανέφερε ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος. 

 

Σε άλλες περιοχές της Ισπανίας η θερμοκρασία ήταν κατά τουλάχιστον 7 βαθμούς υψηλότερη από το συνηθισμένο.

Οπως είχε πει στις αρχές της εβδομάδας ο εκπρόσωπος της AEMET Ρούμπεν ντελ Κάμπο, αν επιβεβαιωθεί επισήμως, αυτός θα είναι ο πρώτος καύσωνας που καταγράφεται μέχρι σήμερα Μάιο.

Πηγές: ΕΡΤ, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr