Καναδάς: Σχέδιο Τριντό για να απαγορευθούν τα πιστόλια

0
32

Καναδάς: Σχέδιο Τριντό για να απαγορευθούν τα πιστόλια

Σχέδιο για να «ανασταλεί σε εθνικό επίπεδο η κατοχή πυροβόλων όπλων χειρός», μετά τη σειρά των πρόσφατων σφαγών με τη χρήση πυροβόλων όπλων στις γειτονικές ΗΠΑ, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30/5/ ο πρωθυπουργός Τζ. Τριντό.

Προϋπόθεση ωστόσο αποτελεί η έγκριση του από το κοινοβούλιο  όπου  όμως το κόμματου μειοψηφεί.

Στο σχέδιο προβλέπεται ότι στον Καναδά πλέον δεν θα αγοράζονται,  πωλούνται,  μεταφέρονται ή να εισάγονται πιστόλια οπουδήποτε στη χώρα. Ήδη  έχουν απαγορευτεί κάπου 1.500 μοντέλα πυροβόλων όπλων στρατιωτικού τύπου, έπειτα από τη σφαγή του Απριλίου του 2020 με 23 νεκρούς στην Νέα Σκοτία.

Το καναδικό σχέδιο νόμου θα προβλέπει επίσης να απαγορεύεται η χορήγηση άδειας οπλοφορίας σε οποιονδήποτε έχει εμπλακεί σε επεισόδια ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και να γίνουν βαρύτερες οι ποινές για την παράνομη διακίνηση όπλων. Ακόμη, θα ορίζει πως οι γεμιστήρες τουφεκιών δεν θα επιτρέπεται να χωρούν περισσότερες από πέντε σφαίρες.

Ο υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Μάρκο Μεντιτσίνο υπολογίζει ότι στη χώρα κυκλοφορούν περίπου ένα εκατομμύριο πιστόλια, πολλά από τα οποία έχουν εισαχθεί παράνομα από τις ΗΠΑ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr