Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για… παιδομάζωμα

0
22
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για... παιδομάζωμα

Η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία για βίαιη μεταφορά στο έδαφός τουλάχιστον 210.000 παιδιών από τη στιγμή που ξεκίνησε η εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου, προκειμένου να τα κάνει Ρώσους πολίτες.

Η Συνήγορος των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Λιουντμίλα Ντενίσοβα δήλωσε πως τα παιδιά περιλαμβάνονται στους 1,2 εκατ. Ουκρανούς που το Κίεβο λέει ότι έχουν μεταφερθεί στη Ρωσία παρά τη θέλησή τους.

Πάντως το πρακτορείο Reuters δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει από ανεξάρτητη πηγή τον αριθμό που έδωσε η Ντενίσοβα ή τους ισχυρισμούς της, για τους οποίους δεν έδωσε στοιχεία που να τους υποστηρίζουν.

Το Κρεμλίνο δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για σχόλια σχετικά με τις δηλώσεις της Ντενίσοβα σε ό,τι αφορά τη μεταφορά απελάσεις μεγάλου αριθμού παιδιών και άλλων Ουκρανών πολιτών στη Ρωσία.

Η Μόσχα αρνείται ότι θέτει σκόπιμα στο στόχαστρο αμάχους αφότου ξεκίνησε αυτό που αποκαλεί ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία και λέει ότι προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε όσους θέλουν να φύγουν από τη Ρωσία.

«Όταν βγάζουν τα παιδιά μας από τη χώρα, καταστρέφουν την εθνική ταυτότητα, στερούν τη χώρα μας από τη μέλλον», δήλωσε η Ντενίσοβα στην εθνική τηλεόραση και συμπλήρωσε: «Διδάσκουν τα παιδιά μας εκεί, στα ρωσικά, την ιστορία που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν λέει σε όλους».

Η Ρωσία αναφέρθηκε σε «πρόσφυγες» που έρχονται στη Ρωσία για να γλιτώσουν από τις μάχες, ιδιαίτερα από τη Μαριούπολη της νότιας Ουκρανίας, η οποία έχει πέσει στα χέρια των Ρώσων έπειτα από εβδομάδες πολιορκίας και βομβαρδισμών.

Οι Συνθήκες της Γενεύης του 1949, που ορίζουν τα διεθνή νομικά πρότυπα για ανθρωπιστική μεταχείριση στις συγκρούσεις, απαγορεύουν τις μαζικές αναγκαστικές μεταφορές αμάχων στη διάρκεια μιας σύγκρουσης στην επικράτεια της κατοχικής δύναμης, κατατάσσοντας τες στα εγκλήματα πολέμου.

#ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΡΩΣΙΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ
Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία για... παιδομάζωμα

Πηγή dikaiologitika.gr