Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

0
25

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Σε επαγρύπνηση η παγκόσμια κοινότητα για την ευλογιά των πιθήκων που έχει κάνει την εμφάνισή της σε Ευρώπη, ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία και Ισραήλ, με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) να αναμένεται να προτείνει σήμερα Δευτέρα (23/5) στα κράτη-μέλη της ΕΕ να προετοιμάσουν στρατηγικές εμβολιαστικών προγραμμάτων.

Ήδη κάποιες χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση της νόσου. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που επιβάλλει καραντίνα 21 ημερών, ενώ η Νέα Υόρκη επανέφερε τη μάσκα. Κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά σε 15 χώρες, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι, και η ιχνηλάτηση. Μετά το Βέλγιο, και η η Βρετανία επιβάλλει καραντίνα 3 εβδομάδων, σε όσους έχουν μολυνθεί. Αυτό που ανησυχεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα είναι, ότι τα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα εκτός Αφρικανικών χωρών, είναι πάνω από όσα καταγράφηκαν, τα τελευταία 50 χρόνια.

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

Πηγή: ΠΟΥ

Θωρακίζεται η Ευρώπη – Συναγερμός στις ΗΠΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Σε επιφυλακή η διεθνής κοινότητα – Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα
(CDC via AP)

Η ασθένεια ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1958 και το πρώτο κρούσμα στον άνθρωπο αναφέρθηκε το 1970. Τα αρχικά συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι πυρετός, ρίγη, εξάντληση, πονοκέφαλος και μυϊκή αδυναμία, ενώ στη συνέχεια ένα εξάνθημα εξαπλώνεται σε όλο το σώμα.

Το πρόσφατο ξέσπασμα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη στις 7 Μαΐου, σε ένα άτομο που είχε ταξιδέψει στη Νιγηρία. Από τότε, πάνω από 20 κρούσματα έχουν εξαπλωθεί στην Αγγλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Άλλα πιθανά κρούσματα παρακολουθούνται τώρα σε πολλές χώρες του κόσμου. Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ ανακοινώθηκε την Τετάρτη (18/5) και τουλάχιστον άλλα έξι άτομα βρίσκονται τώρα υπό παρακολούθηση.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, σημειώνοντας ότι είναι κάτι για το οποίο «θα πρέπει να ανησυχούν όλοι». Μιλώντας σε δημοσιογράφους σε αεροπορική βάση στη Νότια Κορέα, πριν αναχωρήσει με το Air Force One για την Ιαπωνία, ο Μπάιντεν ανέφερε ότι οι αξιωματούχοι του τομέα υγείας των ΗΠΑ εξετάζουν πιθανές θεραπείες και εμβόλια.

«Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούν γιατί αν είναι να εξαπλωθεί, θα έχει συνέπειες».», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Εργαζόμαστε σκληρά για να καταλάβουμε τι να κάνουμε, και ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, μπορεί να είναι διαθέσιμο γι’ αυτή» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τι είναι η ευλογιά των πιθήκων

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια ιογενής λοίμωξη που κυρίως εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής.

Ποια συμπτώματα μπορεί να έχει κάποιος που νοσεί

Από τη στιγμή που κάποιος μολυνθεί με τον ιό της ευλογιάς των πιθήκων τα πρώτα συμπτώματα εμφανίζονται από 5 έως 21 μέρες.

Αυτά μπορεί να είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων
  • Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού).

Πόσο επικίνδυνη είναι:

Συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr