Επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

0
24

Επίσημο αίτημα της Φινλανδίας για ένταξή της στο ΝΑΤΟ

Η Φινλανδία έλαβε την απόφαση να ζητήσει την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, ανακοίνωσαν σήμερα ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός της σκανδιναβικής χώρας, κάτι που αποτελεί άμεση συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Είναι μία ιστορική ημέρα. Μια νέα εποχή αρχίζει», δήλωσε ο Φινλανδός πρόεδρος Σάουλι Νιινίστο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Στο Βερολίνο συνεχίζεται σήμερα η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ με κεντρικά θέματα τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικείμενο αίτημα ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ύστερα από δεκαετίες ουδετερότητας,  Προβληματισμούς προκαλεί η στάση της Τουρκίας, η μόνη χώρα που φαίνεται να προβάλλει αντιρρήσεις.

Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή η Άγκυρα προσπαθεί να μετατρέψει το θέμα της ένταξης στο ΝΑΤΟ των δύο χωρών σε ανατολίτικο παζάρι. Οι δηλώσεις των συνεργατών του μπερδεύουν. Μετά την διαβεβαίωση του εκπροσώπου Ιμπραίμ Καλίν ότι η Τουρκία δεν κλείνει την πόρτα της ένταξης στις δύο χώρες ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας επανέλαβε τις κατηγορίες του Τούρκου προέδρου περί στήριξης του PKK.

«Είναι απαράδεκτο και εξωφρενικό ότι οι φίλοι και σύμμαχοί μας στηρίζουν αυτή την τρομοκρατική οργάνωση. Για αυτό τον λόγο ο τουρκικός λαός κυρίως, η μεγάλη πλειοψηφία του τουρκικού λαού είναι ενάντια στην ένταξη εκείνων των χωρών που υποστηρίζουν την οργάνωση τρομοκρατών PKK, του YPG, και μας ζητούν να εμποδίσουμε αυτήν την ένταξη. Αλλά αυτά είναι τα θέματα που πρέπει να συζητήσουμε, φυσικά, με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Η Νορβηγίδα υπουργός Εξωτερικών Ανίκε Χούιτφελντ δεν έκρυψε την ενόχλησή της.

Όπως είπε «δεν ξέρουμε τι ακριβώς εννοεί η Τουρκία, αλλά όσον αφορά την Νορβηγία, στηρίζουμε 100% την Σουηδία και τη Φινλανδία εάν αποφασίσουν να υποβάλλουν αίτημα για ένταξη στο ΝΑΤΟ».

«Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καλοδεχθεί τη Σουηδία και τη Φινλανδία στη ΝΑΤΟϊκή οικογένεια. Πιστεύω ότι έχουν πολλά να προσφέρουν» τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας.

Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δηλώνει αισιόδοξος πως τελικά οι ανησυχίες της Τουρκίας θα ξεπεραστούν.

Πεπεισμένος δήλωσε o αναπληρωτής γενικός γραμματέας του NATO Μίρτσεα Τζεοάνα ότι οι ανησυχίες της Τουρκίας όσον αφορά την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο NATO μπορούν να αντιμετωπιστούν.

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εξέφρασε ανησυχίες που αντιμετωπίζονται μεταξύ φίλων και συμμάχων», δήλωσε ο Μίρτσεα Τζεοάνα σε δημοσιογράφους προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του NATO στο Βερολίνο που ολοκληρώνεται σήμερα.

«Ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία», χαρακτήρισε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ τη σημερινή συγκυρία με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. «Από την 24η Φεβρουαρίου ο κόσμος είναι διαφορετικός και το ΝΑΤΟ είναι διαφορετικό», «Το ΝΑΤΟ ήταν και θα μείνει αμυντική Συμμαχία, είπε η Μπέρμποκ, αυτό ισχύει και για τις χώρες Σουηδία και Φινλανδία που ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους. «Είμαστε Συμμαχία των ανοιχτών θυρών. Οι Πόρτες είναι ανοιχτές για όσους θέλουν να ενταχθούν», είπε η Μπέρμποκ.

Είμαστε ανοιχτοί στην ένταξη των δύο χωρών. Είναι στενοί εταίροι στην ΕΕ, «με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας θα είναι όλες οι βόρειες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. «Τονίσαμε ότι, αν οι δύο χώρες δρομολογήσουν την ένταξή τους, η διαδικασία θα προχωρήσει γρήγορα», είπε η Μπέρμποκ, για να μην υπάρξει στο ενδιάμεσο διάστημα πρόβλημα με την ασφάλειά τους.

Η ένταξη ενός νέου μέλους στη Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία και από τα 30 μέλη της Συμμαχίας. Η μία χώρα μετά την άλλη εκφράζουν την στήριξή τους ενώ ο Κροάτης ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι τριμερείς συνομιλίες Τουρκίας, Σουηδίας και Φινλανδίας βρίσκονται σε καλό δρόμο ώστε να επιτευχθεί συναίνεση.

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr