Ελπίδα για νεαρούς καρκινοπαθείς να διατηρήσουν γόνιμο το σπέρμα τους, πριν ξεκινήσουν χημειοθεραπεία

0
19
pexeels

Κρυοσυντηρημένος ορχικός ιστός μπορεί να επανεμφυτευθεί μετά από δύο δεκαετίες και να συνεχίσει να δημιουργεί βιώσιμο σπέρμα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη σε ποντικούς που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Biology. .

Ωστόσο η γονιμότητα ενός τέτοιου ιστού θα είναι μειωμένη συγκριτικά με ένα κρυσοσυντηρημένο ιστό λίγων ημερών ή εβδομάδων

Τα ευρήματα του ερευνητή Eoin Whelan της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια δίνουν ελπίδες σε νεαρούς ασθενείς με καρκίνο, των οποίων η λήψη και η κατάψυξη του ιστού των όρχεων για την τελική επανεμφύτευση θα μπορούσε να προηγηθεί της χημειοθεραπείας. Πρόσφατα αποδείχθηκε πως αυτή η διαδικασία αποκαθιστά τη γονιμότητα σε μακάκους, τουλάχιστον μετά από βραχυπρόθεσμη κατάψυξη.

Για τα αγόρια προεφηβικής ηλικίας με καρκίνο η επανεμφύτευση μπορεί να μην είναι εφικτή για μια δεκαετία ή για περισσότερο μετά τη λήψη του ιστικού δείγματος. Αυτό το ερώτημα, δηλαδή για πόσο καιρό τα κατεψυγμένα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα (SSCs) μπορούν να παραμείνουν βιώσιμα, απασχόλησε τους ερευνητές,

Τα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα (SSCs) αποτελούν τη βάση της ανδρικής αναπαραγωγής, διαφοροποιούνται σε όλους τους τύπους γεννητικών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των ώριμων σπερματοζωαρίων και μπορούν να διεγείρουν τη σπερματογένεση μετά τη μεταμόσχευσή τους σε έναν υπογόνιμο όρχι.

Οι ερευνητές ξεπάγωσαν τέτοια κύτταρα SSC αρουραίου που είχαν κρυοσυντηρηθεί στο εργαστήριό τους για περισσότερα από 23 χρόνια και τα εμφύτευσαν σε επονομαζόμενα «γυμνά» ποντίκια, τα οποία δεν έχουν ανοσοαπόκριση για να μην απορρίπτουν τους ξένους ιστούς. Στη συνέχεια σύγκριναν την ικανότητα των μακροχρόνια κατεψυγμένων SSCs να παράγουν βιώσιμο σπέρμα με κύτταρα SSC που είχαν καταψυχθεί για λίγους μόνο μήνες και με SSC που είχαν ληφθεί πρόσφατα, προερχόμενα όλα από μια ενιαία αποικία αρουραίων ηλικίας αρκετών δεκαετιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μακροχρόνια κατεψυγμένα SSC μπόρεσαν να δημιουργήσουν όλους τους απαραίτητους τύπους κυττάρων για μια επιτυχή παραγωγή σπέρματος, αλλά δεν ήταν όχι τόσο ισχυρά όσο τα κύτταρα που προέρχονταν από πιο πρόσφατα συλλεγμένα δείγματα ιστού. Ενώ τα μακροχρόνια παγωμένα SSCs είχαν παρόμοια προφίλ γονιδιακής έκφρασης σε σύγκριση με τα άλλα δείγματα, δημιούργησαν σπερματοζωάρια μικρότερου μήκους που όμως είχαν ικανοποιητική κινητικότητα.

Αυτά τα αποτελέσματα είναι μια ένδειξη ότι η βιωσιμότητα του ορχικού ιστού δεν χάνεται σε καμία περίπτωση κατά τη μακροχρόνια κρυοσυντήρηση, υποδηλώνοντας ότι μπορούν να ενισχυθούν οι αναπαραγωγικές επιλογές των αγοριών των οποίων οι καρκίνοι στην παιδική ηλικία αντιμετωπίζονται με επιτυχία.

Ο Whelan προσθέτει, «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα σπερματογονικά βλαστοκύτταρα αρουραίου μπορούν να καταψυχθούν με επιτυχία για περισσότερα από 20 χρόνια, να μεταμοσχευθούν σε ένα στείρο ζώο-λήπτη και να αναγεννηθεί η ικανότητα παραγωγής σπέρματος, αν και με μειωμένο ρυθμό. Αυτό θα μπορούσε μελλοντικά να προσφέρει μια μέθοδο για την ανάκτηση της απώλειας γονιμότητας σε αγόρια προεφηβικής ηλικίας που υποβάλλονται σε θεραπεία για καρκίνο».

Πηγή: JOURNAL.PLOS 

#ΣΠΕΡΜΑ #ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ #ΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ #ΕΡΕΥΝΑ
Ελπίδα για νεαρούς καρκινοπαθείς να διατηρήσουν γόνιμο το σπέρμα τους, πριν ξεκινήσουν χημειοθεραπεία

Πηγή dikaiologitika.gr