Βίντεο από το Χάρκοβο φέρεται να δείχνει την έκρηξη βόμβας διασποράς

0
47
Βίντεο από το Χάρκοβο φέρεται να δείχνει την έκρηξη βόμβας διασποράς

Ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα social media την Κυριακή και αναπαράγεται από το CNN φέρεται να δείχνει εκρήξεις μιας βόμβας διασποράς σε κατοικημένη περιοχή στο Χάρκοβο.

Η βόμβα φαίνεται να κάνει τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις, με διαφορά δευτερολέπτων. Μια ακόμα φαίνεται να πέφτει από αεροσκάφος στο ίδιο περίπου σημείο και να προκαλεί νέες εκρήξεις.

Οι Ουκρανοί κατηγορούν τους Ρώσους ότι έχουν σε αρκετές περιπτώσεις χρησιμοποιήσει βόμβες διασποράς κατά πολιτικών στόχων στην Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα Η αποστολή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που βρίσκεται στην Ουκρανία σημείωσε πως έχει γίνει αποδέκτης τουλάχιστον 24 καταγγελιών κατά των ρωσικών στρατευμάτων για χρήση βομβών διασποράς.

Η χρήση των βομβών διασποράς έχει απαγορευτεί σε συνέδριο που συμμετείχαν περισσότερες από 100 χώρες. Ούτε όμως η Ρωσία ούτε η Ουκρανία υπέγραψαν τη συγκεκριμένη συμφωνία.

«Οι βόμβες διασποράς είναι απειλή για τους αμάχους κατά τη διάρκεια συγκρούσεων λόγω της τυχαίας διασποράς υποπυρομαχικών ή βομβών σε μια ευρεία περιοχή. Μάλιστα συνεχίζουν να αποτελούν απειλή ακόμα και μετά το τέλος της σύγκρουσης, ιδιαίτερα υποπυρομαχικά που δεν εξερράγησαν την ώρα που χρησιμοποιήθηκαν» σύμφωνα με τη Human Rights Watch.

Τέτοιες επιθέσεις «μπορεί να χαρακτηριστούν ως εγκλήματα πολέμου» τόνισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, Μισέλ Μπασελέ.

{https://www.youtube.com/watch?v=6c_hwDgN6es}

Βίντεο από το Χάρκοβο φέρεται να δείχνει την έκρηξη βόμβας διασποράς

Πηγή dikaiologitika.gr