Στο Κίεβο ο Αυστριακός καγκελάριος Νεχάμερ – Θα έχει συνομιλίες με τον Ζελένσκι το Σάββατο

0
53

Στο Κίεβο ο Αυστριακός καγκελάριος Νεχάμερ – Θα έχει συνομιλίες με τον Ζελένσκι το Σάββατο

Ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ αναχώρησε για ένα μονοήμερο ταξίδι στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του οποίου θα συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Κίεβο το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε το γραφείο του σε σημερινή του ανακοίνωση.

Η Αυστρία, δεσμευμένη σε καθεστώς ουδετερότητας, παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία, καθώς και κράνη και αλεξίσφαιρα για αμάχους, αλλά όχι όπλα. Ο Νεχάμερ, ένας συντηρητικός ηγέτης, δηλώνει εμφανώς συγκινημένος από τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ζελένσκι και λέει ότι θέλει να δείξει την υποστήριξή του.

Το ταξίδι του θα περιλαμβάνει μια επίσκεψη στη Μπούκα, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισβολής φέρεται να εκτέλεσαν αμάχους των οποίων τα πτώματα αφέθηκαν σκορπισμένα σε δρόμους. Η Ρωσία αρνείται τους ισχυρισμούς. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, επισκέφθηκαν τη Μπούκα την Παρασκευή.

«Είναι σημαντικό στο πλαίσιο της ουδετερότητάς μας να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας σε ανθρωπιστικό και σε πολιτικό επίπεδο», είπε ο Καρλ Νεχάμερ στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. «Η επίσκεψή μου στο Κίεβο και τη Μπούκα… αποτελεί μια ένδειξη της αλληλεγγύης μας στον ουκρανικό λαό».

Ο Νεχάμερ, πρώην στρατιώτης, θα συναντηθεί επίσης με τον πρωθυπουργό της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ και με τον δήμαρχο του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, πριν αναχωρήσει νωρίς το βράδυ, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Τα εγκλήματα πολέμου που αποκαλύφθηκαν πρέπει να διερευνηθούν πλήρως από ανεξάρτητους διεθνείς εμπειρογνώμονες», ανέφερε ο Αυστριακός καγκελάριος στην ανακοίνωση, αναφερόμενος προφανώς στην Μπούκα. «Οι υπεύθυνοι για αυτά τα εγκλήματα πρέπει και θα λογοδοτήσουν», συμπλήρωσε.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr