Σανγκάη: Σοκ από το σκληρό lockdown, αναφορές για μεταφορά ατόμων με τη βία σε «στρατόπεδα» καραντίνας (βίντεο)

0
36
(Φωτ.: EPA / ALEX PLAVEVSKI)

Οι Αρχές στη Σανγκάη προειδοποιούν ότι όσοι παραβιάζουν το σκληρό lockdown για την Covid-19 θα τιμωρούνται ενώ την ίδια ώρα σοκάρουν οι εικόνες με πολίτες που φέρονται να οδηγούνται με τη βία σε «στρατόπεδα» καραντίνας.

Η Σαγκάη βρίσκεται κοντά σε κατάσταση «εμφύλιας αναταραχής», δήλωσαν στο Sky News άνθρωποι που ζουν εκεί. Ένας αλλοδαπός κάτοικος της περιοχής Puxi, ο οποίος θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του λόγω των πιθανών επιπτώσεων, υποστήριξε μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο ότι η κατάσταση στη Σαγκάη είναι «τραγική».

«Έχω φίλους που έχουν ξεμείνει από τρόφιμα, οι κοινότητές τους δεν τους βοηθούν καθώς είναι αλλοδαποί, δεν υπάρχει ενημέρωση για να μας πουν για το τι συμβαίνει και φαίνεται ότι όλο και περισσότερο ο πανικός φαίνεται να προκαλεί ξεσπάσματα καβγάδων μεταξύ των ντόπιων καθώς όλοι πεινάνε», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι πραγματικά δύσκολες οι καταστάσεις στην πόλη και αναρωτήθηκε «πώς άντεξαν οι ντόπιοι μέχρι τώρα με τόσο αυστηρά μέτρα αποκλεισμού».

«Αν αυτό συνέβαινε οπουδήποτε στην Ευρώπη, από την πέμπτη ημέρα που δεν θα είχαν τρόφιμα οι άνθρωποι θα ξεσηκώνονταν στους δρόμους», ισχυρίστηκε.

Καταγγελίες για βίαιες συλλήψεις ακόμα και μέσα στα σπίτια τους 

Εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούν στα social media, δείχνουν απίστευτες εικόνες από τους δρόμους της πόλης καθώς και από μεθόδους που χρησιμοποιούν οι Αρχές για να επιβάλλουν τους αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες.

Σε ένα νέο βίντεο που έχει αναρτηθεί στο Twitter και φέρεται να απεικονίζει ένα περιστατικό στη Σανγκάη, οπλισμένοι άνδρες των τοπικών Αρχών φέρονται να εισέρχονται με τη βία στο σπίτι ενός κατοίκου για να τον πάρουν και να τον οδηγήσουν σε ένα «στρατόπεδο» καραντίνας.

Την ίδια ώρα, οι κάτοικοι της Σανγκάης έχουν στραφεί στο διαδίκτυο για εθελοντική ιατροφαρμακευτική βοήθεια καθώς οι αυστηροί περιορισμοί για την ανάσχεση της COVID-19, που έχει επιβάλει η πόλη, περιορίζουν την πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής φροντίδας και πυροδοτούν την απόγνωση και την ανησυχία.

Ενώ η πόλη αυτή των 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει καταφύγει στην επιβολή λόκνταουν και εκτεταμένων διαγνωστικών τεστ για την καταπολέμηση της νόσου που προκαλεί ο κορονοϊός, εκείνοι που πάσχουν από άλλα νοσήματα αναρτούν εκκλήσεις για βοήθεια σε πλατφόρμες αμοιβαίας αρωγής και σε ομάδες συνομιλίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Περισσότερα από 100 προσωρινά νοσοκομεία 

Η Σανγκάη έχει κατασκευάσει περισσότερα από 100 προσωρινά νοσοκομεία, με χωρητικότητα για 160.000 ασθενείς. Σύμφωνα με το Skynews, όποιος βρεθεί θετικός στην COVID-19 πρέπει να σταλεί σε ένα από αυτά τα νοσοκομεία, αντί να απομονωθεί στο σπίτι του. Οι συνθήκες στα νοσοκομεία ποικίλλουν μαζικά.

Η Jane Polubotko, μια Ουκρανή μετανάστης στη Σαγκάη, στάλθηκε σε ένα από αυτά τα κέντρα πριν από δύο εβδομάδες αφού βρέθηκε θετική στον κορονοϊό. Τέσσερις χιλιάδες άνθρωποι ζουν εκεί σε έναν τεράστιο εκθεσιακό χώρο, με κρεβάτια σε θαλάμους δίπλα-δίπλα, απλές τουαλέτες και χωρίς ντους.

Προειδοποιήσεις για σοβαρές συνέπειες

Οι Αρχές στη Σαγκάη, την εμπορική πρωτεύουσα της Κίνας, προειδοποίησαν την Τετάρτη ότι όποιος παραβιάσει τους περιορισμούς αποκλεισμού για την Covid-19 θα αντιμετωπίσει σοβαρές συνέπειες, ενώ παράλληλα ζήτησαν από τους κατοίκους να προστατεύσουν την πόλη τους, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων ξεπέρασε τις 25.000.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Η Σαγκάη είχε το μεγαλύτερο ξέσπασμα κορονοϊού στην Κίνα, αφότου η πανδημία ξεκίνησε στη Γουχάν.

Ορισμένοι άνθρωποι μπόρεσαν να βγουν από τα σπίτια τους την Τρίτη, καθώς το κλείσιμο της πόλης για δύο εβδομάδες έφτασε στο τέλος του.

Σύμφωνα με δημοτικούς αξιωματούχους, περίπου 6,6 εκατομμύρια άνθρωποι μπορούν να βγουν έξω, ενώ άλλοι πρέπει να παραμείνουν στις περιοχές τους, σύμφωνα με τοπικές εφημερίδες.

Επιπλέον, παρά την προειδοποίηση Κινέζου αξιωματούχου υγείας ότι ο ιός δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο, ορισμένα καταστήματα λιανικής πώλησης και φαρμακεία θα ανοίξουν ξανά.

Μετά το απότομο κλείσιμο των περισσότερων επιχειρήσεων στις 28 Μαρτίου, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους και αγωνίζονται να προμηθευτούν είδη καθημερινής ανάγκης, όπως τρόφιμα και φάρμακα.

https://platform.twitter.com/widgets.js

Κατά τις πρώτες ημέρες του κλεισίματος, τα ηλεκτρονικά παντοπωλεία εξαντλήθηκαν από νωρίς και οι πελάτες αντιμετώπισαν καθυστερήσεις καθώς οι πωλητές πάλευαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση. 

Όσοι είναι θετικοί στο COVID-19 τοποθετούνται σε προσωρινές εγκαταστάσεις καραντίνας, τις οποίες ορισμένοι έχουν επικρίνει ως υπερπλήρεις και ανθυγιεινές.

Ορισμένοι Κινέζοι αξιωματούχοι έχουν απολυθεί επειδή δεν ενήργησαν αρκετά αποτελεσματικά πριν από το ξέσπασμα της επιδημίας.

Η κυβέρνηση της χώρας ανέφερε 24.659 νέα κρούσματα μέχρι τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, συμπεριλαμβανομένων 23.387 χωρίς συμπτώματα. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται 23.346 άτομα στη Σαγκάη, όπου δεν αναφέρθηκε κανένας θάνατος στο πιο πρόσφατο κύμα.

Σανγκάη: Σοκ από το σκληρό lockdown, αναφορές για μεταφορά ατόμων με τη βία σε «στρατόπεδα» καραντίνας (βίντεο)

Πηγή dikaiologitika.gr