Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεύτερη νύχτα στη ΓΑΔΑ, χωρίς να «σπάσει», ψυχρή και φοβισμένη

0
31
Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεύτερη νύχτα στη ΓΑΔΑ, χωρίς να «σπάσει», ψυχρή και φοβισμένη

Η Ρούλα Πισπιρίγκου η οποία κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, Τζωρτζίνας, με τη χορήγηση κεταμίνης, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία δηλώνει αθώα και πέρασε και τη δεύτερη νύχτα στη ΓΑΔΑ αμίλητη.

Για δεύτερο βράδυ στη ΓΑΔΑ, η Ρούλα Πισπιρίγκου μεταφέρθηκε από τον 11ο όροφο, που βρίσκεται το Ανθρωποκτονιών, στον 7ο, που είναι τα κελιά των προσωρινά κρατουμένων.

Η 33χρονη «σύγχρονη Μήδεια», όπως την έχουν αποκαλέσει, δεν έχει «σπάσει» και δεν παραδέχεται την εμπλοκή της στον θάνατο της κόρης της, Τζωρτζίνας. Τουναντίον, συνεχίζει να έχει αδιάλλακτη στάση, επιμένοντας στη θέση της: «Δεν το έκανα εγώ». Η Πισπιρίγκου επαναλαμβάνει πως δεν έχει ιδέα τι είναι η ουσία κεταμίνη.

Επίσης χθες είχε το πρώτο της επισκεπτήριο, καθώς η μητέρα της Ελένη και η αδελφή της Δήμητρα την επισκέφθηκαν στη ΓΑΔΑ. Εκατσαν περίπου δύο ώρες και της έφεραν ρούχα και νερά.

Σημειώνεται ότι δεν προβλέπεται ανάκριση από τους αστυνομικούς, σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, ως εκ τούτου, οι συζητήσεις μαζί της έχουν άτυπο χαρακτήρα.

mitera1

Ο διάλογος με τους αστυνομικούς

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της από την Πάτρα στην Αθήνα, της παραμονής της το πρώτο 24ωρο στη ΓΑΔΑ αλλά και της μεταφοράς της στα δικαστήρια, Η Ρούλα Πισπιρίγκου δηλώνει άγνοια για τα όσα κατηγορείται.

Χαρακτηριστικός είναι ο διάλογός της με τους αστυνομικούς που τη μετέφεραν από την Πάτρα στην Αθήνα.

«Με τι ιδιότητα με φέρατε εδώ;», φέρεται να ρώτησε η Πισπιρίγκου όταν οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ. Τότε της έδειξαν το ένταλμα σύλληψης. Και ακολούθησε ο εξής διάλογος:

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν έχω κάνει τίποτα. Μόλις βγήκαν τα αποτελέσματα της κεταμίνης, εμένα ήρθατε να πάρετε;
Αστυνομικοί: Έδωσες κεταμίνη στο παιδί σου;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Όχι, δεν έδωσα στο παιδί τίποτα.
Αστυνομικοί: Πιστεύεις ότι υπάρχει κεταμίνη;
Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεν είμαι σίγουρη για τα αποτελέσματα. Θέλω να ελεγχθεί αυτό. Την ώρα που μου χτυπήσατε την πόρτα, γκούγκλαρα να μάθω τι είναι η ουσία κεταμίνη.

Δεν ανέλαβε ο δικηγόρος Νίκος Ιωάννου

Στο μεταξύ, η Ρούλα Πισπιρίγκου συναντήθηκε και με τον δικηγόρο Νίκο Ιωάννου που ορίστηκε από τον κατάλογο του δικηγορικού συλλόγου, επί πέντε ώρες ωστόσο τελικά ο ίδιος χθες το βράδυ παραιτήθηκε δηλώνοντας οτι δνε θα αναλάβει.

Οι ημερομηνίες κλειδιά

Απρίλιος 2019: η πρώτη απώλεια

Το τρίτο παιδί, άλλωστε, η μικρή Μαλένα (δεύτερο κατά σειρά στην οικογένεια) είχε πεθάνει προ τριετίας, δηλαδή στις 13 Απριλίου 2019 και σε ηλικία 3,5 ετών, ενώ έπασχε από «λεμφαδενίτιδα τραχήλου δεξιάς γνάθου», σύμφωνα με τον πατέρα της, Μάνο Δασκαλάκη. Στο πόρισμα του πραγματογνώμονα ιατροδικαστή Σωκράτη Τσαντίρη επισημαίνεται όμως πως «η Μαρία Ελένη Δασκαλάκη απεβίωσε στις 13/4/2019 από αδιευκρίνιστα αίτια». Συγκεκριμένα, «με την νεκροτομή δεν διαπιστώθηκε προφανή αιτία θανάτου, με την τοξικολογική εξέταση δεν διαπιστώθηκε δηλητηρίαση και με την ιστολογική εξέταση διαπιστώθηκε εκτεταμένη κενοτοπιώδη εκφύλιση των ηπατικών κυττάρων και ο θάνατος αποδόθηκε σε ηπατική ανεπάρκεια», ανέφερε στο πόρισμά του ο κ. Τσαντίρης.

Η 3,5 χρονών Μαλένα είχε εισαχθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου του 2019 στο Ογκολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να υποβληθεί σε ένα σε πρόγραμμα χημειοθεραπείας 8 ημερών, στο οποίο, κατά πληροφορίες, το παιδί είχε πολύ καλή απόκριση, ενώ η γενική της κατάσταση θεωρήθηκε εξαιρετική, με βάση τον βιοχημικό έλεγχο μετά την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Το απόγευμα, ωστόσο, της 13ης Απριλίου το παιδί κατέληξε ξαφνικά, ενώ ως αιτία θανάτου καταγράφηκε η αιφνίδια ανακοπή απροσδιόριστων αιτιών.

Μάρτιος 2021: το νεκρό βρέφος

Ο εφιάλτης για την οικογένεια Δασκαλάκη επέστρεψε και πάλι…Άνοιξη, αυτή τη φορά την Άνοιξη του 2021, καθώς στις 21 Μαρτίου του ίδιου έτους εκπνέει το 6 μηνών βρέφος της οικογένειας, η μικρή Ίριδα, η οποία εντοπίζεται νεκρή από τη μητέρα και τη θεία του στην κούνια του. Στο πόρισμα της ιατροδικαστού Αγγελικής Τσιόλα και βάσει των αποτελεσμάτων των ιστοπαθολογικών εξετάσεων αναφέρεται ότι ο θάνατος του βρέφους «προήλθε από εκ γενετής -σπανιότατα- παθολογικά αίτια (αγενεσία φλεβοκόμβου)», νόσος που, παρόλα αυτά, δεν εντοπίστηκε κατά τους πρώτους μήνες ζωής του βρέφους, που οι επισκέψεις στον παιδίατρο είναι τακτικές και ο έλεγχος είθισται να είναι ενδελεχής.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, μια ημέρα πριν το θάνατο της Ίριδας, δηλαδή στις 20 Μαρτίου 2021 ο πατέρας της, Μάνος Δασκαλάκης φέρεται να εγκατέλειψε την κατοικία της οικογένειας.

Απρίλιος 2021: η αρχή των σπασμών

Δεν μεσολαβούν, όμως, ούτε 15 ημέρες από την κατάληξη του βρέφους της οικογένειας και στις 8 Απριλίου 2021 η πρωτότοκη κόρη τους Τζωρτζίνα, παρουσίασε στον ύπνο της «τρομώδεις σπασμωδικές κινήσεις των άκρων». Το σοβαρό επεισόδιο της πρωτότοκης κόρης βαραίνει περαιτέρω την οικογενειακή ατμόσφαιρα που είναι ήδη φορτισμένη, καθώς δύο ημέρες πριν την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, δηλαδή στις 6 Απριλίου, οι δικηγόροι των γονιών τους προχωρούν στις απαραίτητες συνεννοήσεις για την υποβολή αιτήματος διαζυγίου. Την παραμονή, μάλιστα, της εμφάνισης σπασμών στο 9χρονο παιδί, δηλαδή στις 7 Απριλίου, κοινοποιούν, κατά πληροφορίες, την απόφασή τους να υποβάλουν αίτημα διαζυγίου στις οικογένειές τους.

Ταυτόχρονα, η κατάσταση της υγείας της μικρής Τζωρτζίνας εμφανίζει ραγδαία επιδείνωση, αφού τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο, δηλαδή στις 11 Απριλίου, παθαίνει ανακοπή, η οποία της προκαλεί ανήκεστο εγκεφαλική βλάβη, με αποτέλεσμα να υποστεί τετραπληγία. Οι ταλαιπωρίες της όμως δεν σταματούν εδώ, καθώς στους επόμενους έντεκα μήνες που μεσολαβούν μέχρι τον θάνατό της, τα περιστατικά σπασμών πυκνώνουν ανησυχητικά και κορυφώνονται το φετινό Γενάρη.

Γενάρης 2022: Οδεύοντας στο τέλος

Τα επεισόδια της 9χρονης Τζωρτζίνας χαρακτηρίζονται αιφνίδια από τις Αρχές, ενώ στα δύο από αυτά ενεργοποιήθηκε ο βηματοδότης. Όλο αυτό το διάστημα των έντεκα μηνών η άτυχη μικρούλα μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία των Αθηνών και της Πάτρας, χωρίς όμως να εμφανίζει παντού τα ίδια ακριβώς συμπτώματα, αφού η κλινική της εικόνα δεν παρουσίασε κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όταν για παράδειγμα νοσηλεύτηκε στο «Ωνάσειο».

Η αντίστροφη μέτρηση, ωστόσο, για τη ζωή του παιδιού αρχίζει στις 21 Ιανουαρίου του 2022, οπότε εισήχθη σε ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για 12 ώρες, για να επιστρέψει στη συνέχεια σε Παιδιατρική Κλινική. Έπειτα από 24 ώρες όμως εκδηλώθηκαν στο παιδί άλλα τέσσερα επεισόδια μικρής διάρκειας, τα οποία υποχώρησαν. Τα παιδί εισήχθη εκ νέου στη ΜΕΘ, όπου και έμεινε για 36 ώρες.

Ακολούθως το κοριτσάκι μεταφέρθηκε πίσω στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου Πατρών και έπειτα από 24 ώρες εμφάνισε νέο επεισόδιο, με άπνοια, αποκορεσμό, κυάνωση και βραδυκαρδία. Η μικρή εκ νέου εισήχθη στη ΜΕΘ και έμενε εκεί για 24 ώρες χωρίς να έχει εκεί συμπτώματα.

Στις 26 Ιανουαρίου, αποφασίζεται τελικά η διακομιδή της Τζωρτζίνας στο νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», προκειμένου να διερευνηθούν περισσότερο τα διαδοχικά επεισόδια σπασμών.

Η κλινική εικόνα του παιδιού, όμως, αντιστρέφεται τελείως με την αλλαγή νοσοκομειακού περιβάλλοντος, αφού στο πρώτο 24ωρο της νοσηλείας της στο «Αγλαΐα Κυριακού», η άτυχη μικρούλα δεν παρουσίασε κανένα επεισόδιο.

Η κατάσταση αλλάζει και πάλι στο δεύτερο 24ωρο νοσηλείας της, καθώς σημειώνεται νέο επεισόδιο σπασμών συνολικής διάρκειας 3,5 λεπτών, το οποίο όμως οι γιατροί το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά. Παράλληλα, όπως αναφέρεται στη δικογραφία, στις 27 Ιανουαρίου ο πατέρας του κοριτσιού αποχώρησε από το νοσοκομείο και έμεινε μόνον η μητέρα μέχρι και το θάνατο του παιδιού.

Σύμφωνα με το διαβιβαστικό, ωστόσο, τις «επόμενες ημέρες, από 28 Ιανουαρίου ως 29 Ιανουαρίου, (σ.σ. η Τζωρτζίνα) εμφανίζει μικρής διάρκειας τέτοια επεισόδια, ενώ στις 29 του μήνα παρουσίασε επεισόδια άπνοιας και εισήχθη και πάλι στην Εντατική, διασωληνώθηκε και 13.50 ώρα το παιδί κατέληξε».

Σχεδόν προφητικά, την παραμονή του θανάτου της Τζωρτζίνας, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου, η Ρούλα Πισπιρίγκου απευθυνόμενη στους γιατρούς της 9χρονης, είπε: «Αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα».

Η πρόβλεψη της μητέρας για το «μεγάλο επεισόδιο» επαληθεύτηκε κατά γράμμα λίγες ώρες αργότερα, καθώς η Τζωρτζίνα εξέπνευσε το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου, για να «επιστρέψει» και πάλι πριν από τρεις εβδομάδες, αποκαλύπτοντας τα ίχνη της κεταμίνης.

roula pispirigou

Στο μικροσκόπιο τα αδέρφια της Τζωρτζίνας αλλά και η σπιτονοικοκυρά

Στο μικροσκόπιο θα μπουν αφενός οι δύο θάνατοι των αδελφών της Τζωρτζίνας και αφετέρου μία υπόθεση που είναι γνωστή εδώ και μήνες στο Τμήμα Ανθρωποκτονιών και στην οποία –όπως είναι λογικό- δεν δόθηκε έμφαση, καθώς όλο το βάρος της έρευνας έπεσε στον εντοπισμό στοιχείων για το θάνατο της 9χρονης.

Η υπόθεση αυτή αφορά στο θάνατο της σπιτονοικοκυράς της Ρούλας Πισπιρίγκου. Στελέχη της Αστυνομίας σημειώνουν ότι «μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κανένα στοιχείο στη διάθεσή μας που να δείχνει έγκλημα στην περίπτωση της σπιτονοικοκυράς. Ωστόσο, το γεγονός ότι έχουμε μία κατηγορούμενη για τη δολοφονία του παιδιού της, μας αναγκάζει να διερευνήσουμε και αυτή την περίπτωση θανάτου».

Η σπιτονοικοκυρά της 33χρονης έπασχε από βαριά ασθένεια και άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο. Ήταν μία γυναίκα που περιγράφεται ως ιδιαίτερα αγαπητή στη γειτονιά της, ενώ φέρεται να είχε βοηθήσει τη Ρούλα Πισπιρίγκου και το σύζυγό της για να τους φιλοξενήσει στο διαμέρισμα που νοίκιαζε.

Ερωτήματα για τον Μάνο Δασκαλάκη

Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι οι Αστυνομικοί όσον αφορά τον Μάνο Δασκαλάκη. Τον πατέρα τον τριών κοριτσιών, ο οποίος μέχρι την τελευταία στιγμή έδειχνε να υποστηρίζει την Ρούλα Πισπιρίγκου, με την οποία όπως είχαν δηλώσει, βρίσκονταν σε διάσταση.

Γι’ αυτό και οι Αστυνομικοί κρατούν στάση αναμονής ώστε να δουν την αντίδραση του, με την γενικότερη στάση του όλο αυτό το διάστημα να εγείρει ερωτηματικά αλλά και να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των αρχών.

Ρούλα Πισπιρίγκου: Δεύτερη νύχτα στη ΓΑΔΑ, χωρίς να «σπάσει», ψυχρή και φοβισμένη

Πηγή dikaiologitika.gr