Πενήντα ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο και Χερσώνα, «σκληρό πλήγμα» η καταβύθιση του Moskva

0
24
Πενήντα ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο και Χερσώνα, «σκληρό πλήγμα» η καταβύθιση του Moskva

Το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, βυθίστηκε εντέλει το βράδυ της Πέμπτης, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας

Η απώλεια του καταδρομικού Moskva – της ναυαρχίδας του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας – που βυθίστηκε χθες Πέμπτη, αποτελεί «σκληρό πλήγμα» για τις ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

«Θα έχει συνέπειες» στις επιχειρησιακές τους ικανότητες, γιατί το συγκεκριμένο πλοίο ήταν «κλειδί» στις προσπάθειές τους να εδραιώσουν τη «ναυτική κυριαρχία στη Μαύρη Θάλασσα», υποστήριξε ο Κίρμπι μιλώντας στο CNN.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, «κατά τη ρυμούλκηση του καταδρομικού Moskva στο λιμάνι, το πλοίο έχασε τη σταθερότητά του εξαιτίας των ζημιών που υπέστη στο κύτος από την έκρηξη πυρομαχικών. Σε συνθήκες θαλασσοταραχής, το πλοίο βυθίστηκε».

Νωρίτερα χθες, είχε ανακοινώσει ότι το σοβιετικής κατασκευής καταδρομικό είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιά, η οποία – σύμφωνα με το Κίεβο – ήταν αποτέλεσμα ουκρανικής πυραυλικής επίθεσης.

Η Μόσχα ανέφερε ότι το πλήρωμα του πολεμικού πλοίου απομακρύνθηκε και ελήφθησαν μέτρα για τη ρυμούλκηση του καταδρομικού σε λιμάνι.

Από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, η νότια στρατιωτική διοίκηση του στρατού της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έπληξε το ρωσικό καταδρομικό Moskva με πυραύλους Neptune, προκαλώντας του μεγάλες υλικές ζημιές.

Εκρήξεις πολλές πόλεις της Ουκρανίας

Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο Κίεβο, αλλά και σε άλλες πόλεις της χώρας, όπως μεταδίδουν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης.

Σειρήνες της αεράμυνας ήχησαν σε πρακτικά όλη τη χώρα, ενώ εκρήξεις αναφέρθηκαν πέραν του Κιέβου στη Χερσώνα (νότια), στο Χάρκοβο (ανατολικά) και στο Ιβανο-Φρανκίφσκ (δυτικά).

Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν τα δημοσιεύματα για τις εκρήξεις αυτές μέχρι στιγμής, με τις πληροφορίες να μην επιβεβαιώνονται με ανεξάρτητο τρόπο.

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ευχαρίστησε τον ουκρανικό λαό για τις 50 ημέρες αντίστασης στην εισβολή του στρατού της Ρωσίας.

«Δόξα τω Θεώ, οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, ο λαός μας – υπερασπιστήκαμε το μεγαλύτερο μέρος της χώρας μας», ανέφερε ο Ζελένσκι σε μαγνητοσκοπημένο διάγγελμά του, που μεταφορτώθηκε στην πλατφόρμα Telegram.

«Οι 50 ημέρες της άμυνάς μας είναι επίτευγμα. Επίτευγμα εκατομμυρίων Ουκρανών», επέμεινε ο αρχηγός του κράτους. Αφηγήθηκε πως θυμάται την πρώτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία:

«Για να το θέσουμε ήπια, κανένας δεν ήταν πεισμένος ότι θα επιβιώναμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Πολλοί τον παρότρυναν να φύγει, συνέχισε. «Συμβούλευαν να παραδοθούμε de facto στην τυραννία», αλλά δεν γνώριζαν «τους Ουκρανούς, πόσο γενναίοι είναι» και πόση αξία δίνουν στην ελευθερία «να ζούμε όπως θέλουμε». Ευχαρίστησε ταυτόχρονα όλους όσοι υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ανέφερε παράλληλα ότι έπειτα από αυτές τις 50 μέρες βλέπει αλλιώς πολλούς ξένους ηγέτες. Εξήρε τη «μεγάλη γενναιοδωρία» κάποιων, παρότι οι χώρες τους δεν είναι πλούσιες, την αποφασιστικότητα άλλων, που δεν τους έπαιρναν σοβαρά. Ταυτόχρονα στηλίτευσε τη συμπεριφορά ορισμένων ηγετών που του έδωσαν την εντύπωση, είπε, πως είναι ανίσχυροι.

Πενήντα ημέρες πολέμου στην Ουκρανία: Ισχυρές εκρήξεις σε Κίεβο και Χερσώνα, «σκληρό πλήγμα» η καταβύθιση του Moskva

Πηγή dikaiologitika.gr