Ουκρανία- Ντ. Κουλέμπα: Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει

0
86

Ουκρανία- Ντ. Κουλέμπα: Αν ήμασταν μέλος του ΝΑΤΟ αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει

Η Γερμάνια και  η Γαλλία βρέθηκαν  στο επίκεντρο της κριτικής του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών  Ντμίτρο Κουλέμπα, και επανέλαβε  ότι πρόκειται  για στρατηγικό λάθος των δύο χωρών το ότι εναντιώθηκαν στην εισδοχή της Ουκρανίας στο NATO το 2008.

Σήμερα η χώρα πληρώνει αυτό το λάθος, υποστήριξε. «Αν ήμασταν μέλος του NATO, αυτός ο πόλεμος δεν θα είχε γίνει», εκτίμησε  ο κ. Κουλέμπα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «Meet the Press» του τηλεοπτικού δικτύου NBC των ΗΠΑ.

Μάλιστα ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας επέκρινε τη Γερμανία ότι ακόμα κάνει διάκριση μεταξύ αμυντικών και επιθετικών όπλων  και δεν υποστηρίζει την Ουκρανία όσο θα ήθελε η κυβέρνηση στο Κίεβο.

«Αν δεν χάναμε τόσο χρόνο να συζητάμε για αμυντικά (όπλα) έναντι επιθετικών, για το τι χρειάζεται και τι δεν χρειάζεται η Ουκρανία, θα βρισκόμασταν σε άλλη θέση τώρα, σε πολύ ισχυρότερη θέση», επέμεινε.

Ο κ. Κουλέμπα υποστήριξε ακόμη πως η χώρα του προτείνει μια «δίκαιη συμφωνία» στο NATO και στη Δύση. «Μας προμηθεύετε με ό,τι χρειαζόμαστε. Και πολεμάμε για λογαριασμό σας, ώστε να μη χρειαστεί να εμπλακείτε στη σύγκρουση αν ο  Β. Πούτιν αποφασίσει να δοκιμάσει το Άρθρο 5 του Συμφώνου του Βορείου Ατλαντικού επιτιθέμενος σε κράτος μέλος του NATO», είπε.

Διαβεβαίωσε πως οι Ουκρανοί ξέρουν «πώς να πολεμήσουν» και αυτό που χρειάζονται είναι όπλα. Αναφερόμενος στην απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από την περιφέρεια του Κιέβου και την αναμενόμενη ευρείας κλίμακας ρωσική επιχείρηση στο ανατολικό τμήμα της χώρας, είπε «η Ουκρανία κέρδισε τη μάχη του Κιέβου. Τώρα έρχεται μια άλλη μάχη, η μάχη για το Ντονμπάς».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ,dpa

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr