Ομόλογα: Κοντά στο 3% η απόδοση του 10ετούς στην εγχώρια αγορά

0
77
Ομόλογα: Κοντά στο 3% η απόδοση του 10ετούς στην εγχώρια αγορά

Προς την περιοχή του 3% οδεύει πλέον η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην εγχώρια αγορά παρά το υποτονικό κλίμα.

Την εξέλιξη πυροδότησαν οι χθεσινές ανακοινώσεις της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, που αναφέρθηκε στο οριστικό τέλος που δόθηκε στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης στο τέλος Ιουνίου.

Παρά το υποτονικό το κλίμα στην αγορά σήμερα Παρασκευή (15.4.2022), καθώς οι περισσότερες ευρωπαϊκές παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας του Πάσχα των Καθολικών, τα ομόλογα γνωρίζουν άνοδο στις αποδόσεις τους, μετά τις χθεσινές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Είναι ενδεικτικό ότι η απόδοση του 30ετούς γερμανικού ομολόγου εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών (1,012). Αντιθέτως οι αποδόσεις των βραχυχρόνιων ομολόγων υποχώρησαν καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι η πρώτη αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ δεν θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία -άκαιρη όπως απεδείχθη εκ των υστέρων- αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ έγινε το 2011, εν μέσω της μεγάλης κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Στην εγχώρια αγορά ομολόγων και πιο συγκεκριμένα στο ΗΔΑΤ, δεν καταγράφηκαν συναλλαγές. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε στο 2,93% από 2,87% χθες έναντι 0,84% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,03% από 2,07% που έκλεισε χθες.

Στην αγορά συναλλάγματος πτωτικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,0809 δολ. από το επίπεδο των 1,0815 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολ. που ανακοίνωσε η ΕΚΤ διαμορφώθηκε στα 1,0826 δολ.

Ομόλογα: Κοντά στο 3% η απόδοση του 10ετούς στην εγχώρια αγορά

Πηγή dikaiologitika.gr