Όμικρον vs Δέλτα: Τι άλλαξε στο χρόνο εμφάνισης συμπτωμάτων

0
69
Όμικρον vs Δέλτα: Τι άλλαξε στο χρόνο εμφάνισης συμπτωμάτων

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολόγισε ότι τα συμπτώματα χρειάστηκαν από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες για τα πρώτα στελέχη του κορονοϊού, ενώ η Όμικρον χρειάζεται κοντά στις τρεις έως πέντε ημέρες.

Η μετάλλαξη Όμικρον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με γρήγορους ρυθμούς από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στη νότια Αφρική τον Νοέμβριο, αλλά υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν γνωρίζουμε γι’ αυτή.

Απαιτούνται περισσότερα δεδομένα για τον προσδιορισμό των ακριβών χαρακτηριστικών της και του τρόπου με τον οποίο ανταποκρίνεται στα υπάρχοντα εμβόλια κατά του κορονοϊού, αλλά αυτό που φαίνεται χωρίς αμφιβολία είναι ότι είναι πιο μεταδοτική από οποιαδήποτε προηγούμενα στελέχη που έχουμε συναντήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων των Alpha και Delta.

Η Όμικρον έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 110 χώρες μέχρι σήμερα, με χώρες όπως η Ολλανδία, η Γερμανία και η Νότια Κορέα να επιβάλλουν εκ νέου μέτρα lockdown για να επιβραδύνουν την εξάπλωσή του.

Ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, όπως αναφέρει η Independent, υπολόγισε ότι τα συμπτώματα στις πρώτες παραλλαγές κορονοϊού χρειάστηκαν από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες για να εμφανιστούν, η παραλλαγή Όμικρον πιστεύεται ότι επωάζεται πολύ πιο γρήγορα, κοντά στις τρεις έως πέντε ημέρες.

«Πρόσφατη ανάλυση από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου υποδηλώνει ότι το παράθυρο μεταξύ μόλυνσης και μολυσματικότητας μπορεί να είναι μικρότερο για την παραλλαγή Omicron από την παραλλαγή Delta», είπε ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου Sajid Javid στους βουλευτές στις 6 Δεκεμβρίου.

Αυτό θα εξηγούσε γιατί εξαπλώθηκε τόσο γρήγορα, καθώς η σύντομη περίοδος επώασης δίνει στους πάσχοντες ένα μικρότερο χρονικό διάστημα μεταξύ της υποψίας ότι έχουν προσβληθεί από τον ιό και της εμφάνισης συμπτωμάτων, δίνοντας έτσι ελάχιστο χρόνο να προειδοποιήσει όποιος έχει κολλήσει τους άλλους, να μπει στην απομόνωση και να αποτρέψει τη μετάδοση της.

Όμικρον vs Δέλτα: Τι άλλαξε στο χρόνο εμφάνισης συμπτωμάτων

Πηγή dikaiologitika.gr