Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι είναι ο βοηθός εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων – Ποιος μπορεί να γίνει

0
59
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι είναι ο βοηθός εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων - Ποιος μπορεί να γίνει

Στο Taxisnet καλούνται να μπουν οι πολίτες προκειμένου να επικαιροποιήσουν τα προσωπικά τους στοιχεία και να δηλώσουν «βοηθό εκπλήρωσης» φορολογικών υποχρεώσεων

Ενόψει των φορολογικών δηλώσεων του 2022, οι φορολογούμενοι που χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet καλούνται να δηλώσουν email και τηλέφωνο κάποιου «βοηθού» στο gov.gr και στην ΑΑΔΕ.

Η εφορία, μάλιστα, στέλνει «ειδοποιητήρια», ενώ η συγκεκριμένη διαδικασία έχει ανακοινωθεί εδώ και δύο μήνες.

Όπως σημειώνεται, όσοι έχουν εκδώσει και χρησιμοποιούν κωδικούς Taxisnet «οφείλουν να επικαιροποιούν στην ψηφιακή πύλη myAADE τα στοιχεία ηλεκτρονικής επικοινωνίας τους, ήτοι τις διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και τα τηλέφωνα τους (Κινητό και Σταθερό τηλέφωνο)».

Αυτό θα γίνεται στην επιλογή «Μητρώο και Επικοινωνία» και στην ενότητα «Στοιχεία Επικοινωνίας».

Με την ίδια απόφαση καθιερώνεται πλέον και ο θεσμός του «βοηθού εκπλήρωσης» φορολογικών υποχρεώσεων, για άτομα που έχουν μεν δικούς τους κωδικούς αλλά, για διαφόρους λόγους χρειάζονται και την βοήθεια άλλων προσώπων για την εκπλήρωση των φορολογικών τπυς υποχρεώσεων.

Ποιος μπορεί να γίνει «βοηθός»

Με τον λεγόμενο «βοηθό» άτομα που δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να εκπληρώνουν μόνα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις – είτε για λόγους υγείας, είτε εξαιτίας μη εξοικείωσης με υπολογιστές – έχουν κάποιον δικό τους άνθρωπο να τους βοηθά.

Μάλιστα, πλέον, το συγκεκριμένο πρόσωπο θα έρχεται και επισήμως σε επικοινωνία με την εφορία, η οποία μάλιστα θα τον ενημερώνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ουσιαστικά πρόκειται για το πρόσωπο, το οποίο θα ορίζει ως αντιπρόσωπό του ο φορολογούμενος στην εφορία, ενημερώνοντάς την ταυτόχρονα ότι θα τον βοηθά στην εκπλήρωση των φορολογικών του υποχρεώσεων.

Το πρόσωπο αυτό μπορεί να είναι:

  • λογιστής,
  • σύμβουλος, 
  • κάποιος στενός συγγενής ή
  • ένα οικείο πρόσωπο.
Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι είναι ο βοηθός εκπλήρωσης φορολογικών υποχρεώσεων - Ποιος μπορεί να γίνει

Πηγή dikaiologitika.gr