Έτοιμη για νέα μέτρα η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το σχέδιο για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου (βίντεο)

0
28
Έτοιμη για νέα μέτρα η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το σχέδιο για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου (βίντεο)

«Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη», διαμήνυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ

Σχέδιο δραστικής μείωσης της τιμής του φυσικού αεριού στην εγχωρία αγορά – προκειμένου να μειωθεί η τιμή συνολικά της ηλεκτρικής ενέργειας και να αμβλυνθεί η πίεση στα νοικοκυριά – φαίνεται πως επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Σε συνάντηση που είχε την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Βέρνερ Χόγιερ, ανέφερε πως κύριο μέλημα της κυβέρνησης, «καθώς εισερχόμαστε σε μια περίοδο έντονων συζητήσεων στο ευρωπαϊκό επίπεδο» είναι με ποιο τρόπο «θα στηρίξουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, κυρίως της ηλεκτρικής ενέργειας».

«Οι απόψεις μας για το ζήτημα αυτό είναι πολύ συγκεκριμένες. Πρέπει να αποσυνδέσουμε τις τιμές του φυσικού αερίου από τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και για να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή στήριξη», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Εάν δεν συμβεί αυτό, θα πρέπει να βασιστούμε στους εθνικούς μας πόρους, κάτι που θα επιβαρύνει, φυσικά, τους προϋπολογισμούς μας», υπογράμμισε σημειώνοντας, ωστόσο, πως αν δεν καταφέρουμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία, «θα είναι μια ευρωπαϊκή αποτυχία».

Φυσικό αέριο: Το σχέδιο για τη μείωση της τιμή της μεγαβατώρας

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ, η κυβέρνηση είναι έτοιμη τώρα να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων, εφόσον δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα.

Πιο συγκεκτριμένα, γίνεται λόγος για μέτρο που θα «χτυπήσει το πρόβλημα στην ρίζα του», ενώ βασικός στόχος είναι να πέσει η τιμή του φυσικού αερίου – από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα – στα 50 ευρώ ή ακόμη και χαμηλότερα.

Αυτή η μείωση θα μπορούσε να συμπαρασύρει συνολικά τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ σύμφωνα με το ΣΚΑΙ, «καταλυτής» για τις αποφάσεις για νέα μέτρα θα είναι οι ανακοινώσεις της Eurostat για το έλλειμμα του 2021.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν σημαντικά μικρότερο σε σχέση με το αναμενόμενο , δημιουργώντας έτσι πρόσθετο «δημοσιονομικό χώρο» για περαιτέρω δράσεις ελάφρυνσης των νοικοκυριών.

Έτοιμη για νέα μέτρα η κυβέρνηση αν δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το σχέδιο για μείωση της τιμής του φυσικού αερίου (βίντεο)

Πηγή dikaiologitika.gr