Δ. Οχθη -Τζενίν: Ο ισραηλινός στρατός «πέρασε στην επίθεση» – «Εισβολή» καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

0
50

Δ. Οχθη -Τζενίν: Ο ισραηλινός στρατός «πέρασε στην επίθεση» – «Εισβολή» καταγγέλλουν οι Παλαιστίνιοι

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε νέες επιχειρήσεις γύρω από τη Τζενίν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης από όπου κατάγονταν δύο Παλαιστίνιοι οι οποίοι εξαπέλυσαν τις τελευταίες εβδομάδες φονικές επιθέσεις εναντίον Ισραηλινών. Στη διάρκεια ανταλλαγής πυρών με τον στρατό χθες τραυματίστηκε θανάσιμα ο ο 17χρονος Μοχάμεντ Ζακαρνέχ. Χιλιάδες άνθρωποι παρέστησαν στην κηδεία του στον καταυλισμό προσφύγων της Τζενίν, ανάμεσά τους και άνδρες με καλυμμένα τα πρόσωπα οι οποίοι πυροβολούσαν στον αέρα.

Ο Αμπού Μουάντχ, εκπρόσωπος των ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων της Τζενίν, κήρυξε χθες τον καταυλισμό «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και κάλεσε τους τοπικούς μαχητές «σε γενική επιστράτευση» προκειμένου «να αντιμετωπίσουν μια εισβολή» των ισραηλινών δυνάμεων.

Κοντά στη Βηθλεέμ, 47χρονη χήρα και μητέρα έξι παιδιών, που κατευθυνόταν με «ύποπτο» τρόπο προς Ισραηλινούς στρατιώτες και δεν σταμάτησε παρά το γεγονός ότι αυτοί έριξαν «προειδοποιητικά πυρά», υπέκυψε στα τραύματά της αφού την πυροβόλησαν, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός και το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας.

Αργά χθες το βράδυ στην αλ Χαντέρ, κοντά στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι άνοιξε πυρ εναντίον ενός Παλαιστινίου που «πετούσε βόμβες μολότοφ» σε έναν δρόμο. Ο 21χρονος Μοχάμεντ Γκνάιμ σκοτώθηκε, επιβεβαίωσαν το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας και τοπικές πηγές.

Στη Χεβρώνα, στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι σκότωσε Παλαιστίνια η οποία μαχαίρωσε και τραυμάτισε «ελαφρά» έναν αστυνομικό.

Οι ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν σήμερα 17 Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη, μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Εξάλλου απεργίες κηρύχθηκαν στη Τζενίν και τη Βηθλεέμ, πιο νότια στη Δυτική Όχθη, όπου σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι σε ξεχωριστά επεισόδια.

Από τις 22 Μαρτίου έχουν σημειωθεί στο Ισραήλ τέσσερις επιθέσεις, οι δύο πρώτες από Ισραηλινούς Άραβες που συνδέονταν με το Ισλαμικό Κράτος και οι δύο δεύτερες από Παλαιστίνιους που κατάγονταν από τη Τζενίν.

Σύμφωνα με απολογισμό του AFP, 14 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και δράστες επιθέσεων, έχουν σκοτωθεί σε βίαια επεισόδια από τις 22 Μαρτίου. «Το κράτος του Ισραήλ πέρασε στην επίθεση και θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για να εξαλείψει την τρομοκρατία. Θα λογοδοτήσουν όλοι όσοι συνδέονται, άμεσα ή έμμεσα, με τις επιθέσεις» που έπληξαν το Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, δήλωσε χθες, Κυριακή, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ναφτάλι Μπένετ.

Τα τζαμιά της περιοχής καλούσαν τους κατοίκους να μείνουν στα σπίτια τους, να αποφεύγουν να κυκλοφορούν στους δρόμους σε αυτό τον πυκνοκατοικημένο καταυλισμό.

Η ισραηλινή κυβέρνηση ενέκρινε δαπάνες 360 εκ. σέκελ (περισσότερα από 100 εκ. ευρώ) για την επέκταση κατά 40 χιλιόμετρα του φράκτη ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τα Παλαιστινιακά Εδάφη και κατασκευάστηκε στη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντας στις αρχές των ετών του 2000.

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr