Ανεπιβεβαίωτες φήμες για επίθεση με χημικά στη Μαριούπολη, «όλες οι επιλογές στο τραπέζι» λένε οι Βρετανοί

0
132
eurokinissi

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που προέρχονται από το τάγμα Αζόφ που δρα στη Μαριούπολη μιλούν για «επίθεση με χημικά» στη Μαριούπολη.

Έρευνες πραγματοποιούνται στη Μαριούπολη έπειτα από καταγγελίες του ναζιστικού τάγματος Αζόφ πως υπήρξε επίθεση με χημικά από τους Ρώσους στην περιοχή.

Οι αναφορές έγιναν για πρώτη φορά στο Telegram από το τάγμα Αζόφ, το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το γεγονός πως έχει ενταχθεί στον τακτικό στρατό της Ουκρανίας από το 2014, διατηρεί τα ναζιστικά του σύμβολα και ρητορική, ενώ και οι ΗΠΑ θεωρούν την ομάδα τρομοκρατική. Το τάγμα Αζόφ λοιπόν ανέφερε πως οι ρωσικές δυνάμεις έριξαν στη Μαριούπολη «χημική ουσία άγνωστης προέλευσης» από μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατά στρατιωτικών αλλά και αμάχων.

Tι λένε οι επίσημες αρχές της Μαριούπολης; Καμία χημική επίθεση δεν έχει επιβεβαιωθεί σύμφωνα με τον Πέτρο Αντριουτσένκο, σύμβουλο του Δημάρχου της Μαριούπολης. Ο ίδιος τόνιζε πως οι αρχές ανέμεναν περισσότερες πληροφορίες από τις στρατιωτικές δυνάμεις της περιοχής και τόνιζαν πως πρόκειται για ένα πιθανό σενάριο και πως μια χρήση χημικών όπλων θα μπορούσε να είναι ένα «τεστ για να δουν τις αντιδράσεις».

Τι λέει η ουκρανική κυβέρνηση; Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει τη χρήση χημικών όπλων, έχει όμως προειδοποιήσει για την πιθανότητα χρήσης τους από τις ρωσικές δυνάμεις. Μάλιστα στο μήνυμά του το βράδυ της Δευτέρας, ο Ζελένσκι ανέφερε ότι οι Ρώσοι ετοιμάζουν «νέο γύρο τρόμου». «Σήμερα, οι κατακτητές έκαναν νέες δηλώσεις, κάτι που δείχνει ότι ετοιμάζουν έναν νέο γύρο τρόμου κατά της Ουκρανίας και των υπερασπιστών της. Ένας από τους εκπροσώπους των κατακτητών δήλωσε ότι θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν χημικά όπλα κατά των υπερασπιστών της Μαριούπολης,. Παίρνουμε σοβαρά το συγκεκριμένο ενδεχόμενο» ανέφερε ο Ζελένσκι.

Σε τι αναφερόταν ο Ζελένσκι; Ο Ζελένσκι πιθανότατα αναφερόταν στον επικεφαλής των στρατιωτικών δυνάμεων της αποσχισμένης περιοχής του Ντόνετσκ. Σε μια δήλωσή του στη ρώσικη τηλεόραση, ο Έντουαρντ Μπασούριν ανέφερε «Το Αζοφσταλ είναι ένα εργοστάσιο που χτίστηκε τη σοβιετική περίοδο. Είναι φτιαγμένο από ατσάλι και σίδερο. Υπάρχουν πολλά υπόγεια επίπεδα, έτσι δεν έχει ιδιαίτερο νόημα μια εφόρμηση στο εργοστάσιο. Αυτό θα σήμαινε πολλούς χαμένους στρατιώτες ενώ ο αντίπαλος δεν θα είχε αντίστοιχες απώλειες. Επομένως, αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον αποκλεισμό αυτού του εργοστασίου, να βρούμε όλες τις εξόδους και τις εισόδους — αν είναι δυνατόν να το κάνουμε αυτό. Έπειτα να στραφούμε στα «χημικά στρατεύματα» που θα βρουν ένα τρόπο να βγάλουν τις μύγες από τα λαγούμια τους».

Τι έχουν κάνει οι υπόλοιπες χώρες; Οι ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνουν προς το παρόν τη χρήση χημικών όπλων στη Μαριούπολη, όμως έχουν προειδοποιήσει ότι οι Ρώσοι μπορούν να κάνουν χρήση χημικών στην περιοχή. «Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι» για τη Δύση, αν η Ρωσία χρησιμοποιήσει χημικά ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας.

Ανεπιβεβαίωτες φήμες για επίθεση με χημικά στη Μαριούπολη, «όλες οι επιλογές στο τραπέζι» λένε οι Βρετανοί

Πηγή dikaiologitika.gr