Αυτή είναι η άθικτη σαρκοφάγος που βρέθηκε θαμμένη στο αρχαίο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων (βίντεο)

0
72

 

Αυτή είναι η άθικτη σαρκοφάγος που βρέθηκε θαμμένη στο αρχαίο κωδωνοστάσιο της Παναγίας των Παρισίων (βίντεο)

Μια καλοδιατηρημένη σαρκοφάγο ανακάλυψαν στα έγκατα της Παναγίας των Παρισίων κατά τη διάρκεια των εργασιών για την αποκατάσταση του ναού, ύστερα από την καταστροφική φωτιά του 2019. Θεωρείται ότι είναι από τον μακρινό 14ο αιώνα.

Η σαρκοφάγος μυστήριο βρέθηκε θαμμένη 19 μέτρα κάτω από την Παναγία των Παρισίων.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι τον περασμένο Μάρτιο βρήκαν τη σαρκοφάγο μόλις την περασμένη Πέμπτη, μόλις μια μέρα πριν συμπληρωθούν 3 χρόνια από την καταστροφική φωτιά που κατέστρεψε μέρος της Παναγίας των Παρισίων. Το Ναό, μάλιστα, ανήμερα της επετείου επισκέφτηκε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν με τη σύζυγό του, Μπριζίτ.
Η μολυβένια σαρκοφάγος βρέθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών, όταν οι εργάτες έκαναν επισκευές επί του αρχαίου κωδωνοστασίου της εκκλησίας. Τη βρήκαν θαμμένη ανάμεσα στους σωλήνες από τούβλα ενός συστήματος θέρμανσης του 19ου αιώνα. Πιστεύεται πάντως ότι η σαρκοφάγος είναι αρχαιότερη, ίσως του 14ου αιώνα.
https://twitter.com/AFP/status/1514735248197750787
Οι επιστήμονες έχουν ήδη καταφέρει να εξετάσουν τη σαρκοφάγο, χρησιμοποιώντας μια ενδοσκοπική κάμερα και έχουν διακρίνει το πάνω μέρος ενός σκελετού, ένα μαξιλάρι από φύλλα, ίσως τρίχες, υφάσματα και ξηρή οργανική ύλη.
Η σαρκοφάγος έχει μήκος 1,95 μέτρα και πλάτος 48 εκατοστά, ανασύρθηκε από τον καθεδρικό ναό την περασμένη Τρίτη, ανακοίνωσε το γαλλικό εθνικό αρχαιολογικό ινστιτούτο έρευνας INRAP κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Άμεσα αναμένεται να σταλεί στο Ινστιτούτο Ιατροδικαστικής στην Τουλούζ.
Εκεί, ιατροδικαστές και επιστήμονες θα ανοίξουν τη σαρκοφάγο και θα μελετήσουν το περιεχόμενό της, για να αναγνωριστεί το φύλο του σκελετού και η κατάσταση της υγείας του ατόμου όσο ζούσε, δήλωσε ο επικεφαλής αρχαιολόγος Κριστόφ Μπεζνιέ, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί τεχνολογία χρονολόγησης με άνθρακα.
https://www.youtube.com/watch?v=gtk8-oKN2mo
Πληροφορίες από AFP, dailymail, www.france24.com

Πηγή dikaiologitika.gr