Βραζιλία: Δικαστικό μπλόκο στο Telegram για μη συνεργασία στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

0
47

Βραζιλία: Δικαστικό μπλόκο στο Telegram για μη συνεργασία στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης

Ένας δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Βραζιλίας διέταξε το μπλοκάρισμα της διαδικτυακής, κρυπτογραφημένης εφαρμογής μηνυμάτων Telegram, επειδή δεν συνεργάζεται με τις αρχές για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης.

Το Telegram, κατ’ επανάληψη «δεν τήρησε τις δικαστικές εντολές», ανέφερε ο δικαστής Αλεξάντρ ντε Μοράες, διατάσσοντας «την πλήρη αναστολή της λειτουργίας» της πλατφόρμας αυτής στη Βραζιλία.

Η εφαρμογή αυτή έχει «κατέβει» στο 53% των κινητών τηλεφώνων που λειτουργούν στη Βραζιλία. Την προτιμούν κατά κύριο λόγο οι υποστηρικτές του ακροδεξιού προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου.

Το Telegram είναι ρωσικής προέλευσης αλλά η εταιρική έδρα του βρίσκεται στο Ντουμπάι. Ήταν από τα βασικά εργαλεία της προεκλογικής στρατηγικής του Μπολσονάρου, ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή του στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και υπερασπίζεται την άνευ περιορισμών ελευθερία της έκφρασης. Σε αντίθεση με άλλες πλατφόρμες, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου έλεγχος των μηνυμάτων και οι ομάδες μπορούν να έχουν έως και 200.000 μέλη, κάτι που αυξάνει σημαντικά τη δυνατότητα διασποράς ψευδών πληροφοριών.

«Ο λογαριασμός μας στο Telegram δίνει καθημερινά πληροφορίες για δράσεις εθνικού συμφέροντος (της κυβέρνησης) οι οποίες δυστυχώς παραβλέπονται από πολλά» μέσα ενημέρωσης, έγραψε το πρωί ο Μπολσονάρου στο Twitter. Η ανάρτηση έγινε προτού να ανακοινωθεί η δικαστική απόφαση.

Ο δικαστής Μοράες επικαλέστηκε κυρίως την άρνηση του Telegram να μπλοκάρει, κατόπιν αιτήματος των δικαστικών αρχών της Βραζιλίας, τον λογαριασμό του Άλαν ντος Σάντος, ενός μπλόγκερ και υποστηρικτή του Μπολσονάρου σε βάρος του οποίου διεξάγεται έρευνα για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Ο δικαστής ανέφερε επίσης ότι η πλατφόρμα δεν συνεργάζεται σε υποθέσεις που αφορούν παιδική πορνογραφία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr