Τελεσίγραφο από Λαβρόφ: Αν σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, θα έχουμε πόλεμο με ΝΑΤΟ

0
11
Τελεσίγραφο από Λαβρόφ: Αν σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, θα έχουμε πόλεμο με ΝΑΤΟ

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε μια ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ.

 

«Η αποστολή ειρηνευτικής δύναμης από πλευράς Δύσης στο έδαφος της Ουκρανίας θα μπορούσε να οδηγήσει δυνητικά σε άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ NATO και Ρωσίας», τόνισε ο Σεργκέι Λαβρόφ την Τετάρτη, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.Αναφορικά με τις συνομιλίες ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία ο ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε πως είναι δύσκολες επειδή το Κίεβο αλλάζει συνεχώς τη θέση του. «Η ουκρανική πλευρά αλλάζει συνεχώς θέση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία». Τόνισε ακόμη ότι οι δηλώσεις του Κιέβου για διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποσκοπούν στην παράταση της διαπραγματευτικής διαδικασίας. 

Οποιαδήποτε πιθανή επαφή ανάμεσα στον ρωσικό στρατό και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει βαρειές συνέπειες, ανακοίνωσε και το Κρεμλίνο, μετά τη δήλωση την περασμένη εβδομάδα της Βαρσοβίας ότι θα πρέπει να αποσταλεί ειρηνευτική δύναμη στην Ουκρανία.Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η ιδέα της Πολωνίας είναι απερίσκεπτη και εξαιρετικά επικίνδυνη. “Οποιαδήποτε πιθανή αντιπαράθεση ανάμεσα στα στρατεύματά μας και τις δυνάμεις του NATO θα μπορούσε να έχει σαφείς συνέπειες που θα ήταν δύσκολο να διορθωθούν”, δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους.

Το Κρεμλίνο κατηγόρησε επίσης σήμερα τις ΗΠΑ ότι ασκούν πιέσεις σε άλλες χώρες όσον αφορά την συμμετοχή της Ρωσίας στην Ομάδα των Είκοσι (G20), αλλά σημείωσε ότι ορισμένες δυνάμεις εμμένουν στις κυρίαρχες απόψεις τους. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί τους σύμμαχοι αξιολογούν αν η Ρωσία θα πρέπει να παραμείνει στους κόλπους της G20, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις πηγών στο Reuters. Το Κρεμλίνο σημείωσε εξάλλου σήμερα ότι είναι ζωτικής σημασίας η εφαρμογή νέου νόμου, βάσει του οποίου μπορεί να επιβληθεί ποινή κάθειρξης έως και 15 ετών σε δημοσιογράφους για σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων, μετά την έναρξη ποινικής έρευνας κατά ενός εξέχοντα δημοσιογράφου.

Ο Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την συγκεκριμένη περίπτωση του δημοσιογράφου Αλεξάντρ Νεβζόροφ, κατά του οποίου οι αρχές άσκησαν χθες ποινική δίωξη για σκόπιμη διάδοση “ψευδών πληροφοριών” για τις ενέργειες του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε για την περίπτωση του Νεβζόροφ, ο Πεσκόφ είπε ότι ο νέος νόμος πρέπει να εφαρμοστεί εξαιτίας αυτού που περιέγραψε ως «έντονο πόλεμο πληροφόρησης» που διεξάγεται κατά της Ρωσίας.

Την περασμένη εβδομάδα η Πολωνία πρότεινε την ανάπτυξη μιας διεθνούς ειρηνευτικής αποστολής στην Ουκρανία, στην οποία να δοθούν τα μέσα για να υπερασπίζεται τον εαυτό της.

Η Βαρσοβία κατηγορεί 45 Ρώσους διπλωμάτες για κατασκοπεία — η Μόσχα απειλεί με αντίποινα αν απελαθούν οι διπλωμάτες της

Η αντικατασκοπική υπηρεσία της Πολωνίας ABW ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει εντοπίσει 45 Ρώσους διπλωμάτες οι οποίοι φέρονται να είναι κατάσκοποι και πρόσθεσε ότι ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να τους απελάσει.

 “Η υπηρεσία Εσωτερικής Ασφάλειας κατήρτισε έναν κατάλογο με 45 ανθρώπους που εργάζονται στην Πολωνία προφασιζόμενοι ότι διεξάγουν διπλωματικές δραστηριότητες (…), ενώ στην πραγματικότητα διεξήγαγαν δραστηριότητες κατασκοπείας εναντίον της Πολωνίας”, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Στάνισλαβ Ζαρίν, εκπρόσωπος της ABW.

Εξάλλου εκπρόσωπος της πολωνικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι ο Ρώσος πρεσβευτής στη χώρα έχει κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Βαρσοβία θα ανακοινώσει τις επόμενες κινήσεις της μετά τη συνάντηση αυτή.

 Από την πλευρά της η Ρωσία προειδοποίησε την Πολωνία με αντίποινα στην περίπτωση που η Βαρσοβία απελάσει τους διπλωμάτες της, μετέδωσε το πρακτορείο RIA επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Τελεσίγραφο από Λαβρόφ: Αν σταλούν ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, θα έχουμε πόλεμο με ΝΑΤΟ

Πηγή dikaiologitika.gr