Πόλεμος στην Ουκρανία – Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για νάρκες: Προειδοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας

0
66
Πόλεμος στην Ουκρανία - Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για νάρκες: Προειδοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Σε κατάσταση συναγερμού τίθενται οι ναυτιλιακές ελληνικές Αρχές καθώς εκατοντάδες ουκρανικές νάρκες βρίσκονται «αδέσποτες» στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν και να καταλήξουν στον Βόσπορο και εν τέλει στη Μεσόγειο.

Για νάρκες στα νερά της Μαύρης Θάλασσας, κοντά σε ουκρανικά λιμάνια, προειδοποιεί με τηλεγράφημά του το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ) του υπουργείου Ναυτιλίας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο τηλεγράφημα που διαβιβάστηκε προς την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών, το ΕΚΣΕΔ επισημαίνει ότι ο ναυτιλιακός ακόλουθος Novorossiysk έλαβε οδηγία από το παράρτημα της διοίκησης θαλάσσιων λιμένων του Σότσι της Ρωσίας ότι «αρκετός αριθμός ποντισμένων θαλάσσιων ναρκών κοντά στα λιμάνια της Οδησσού, Οτσακόβ και Γιούζνι έχουν αποκοπεί από το σύστημα αγκυροβολίας με αποτέλεσμα να συμπαρασύρονται».

Όπως επισημαίνει το ΕΚΣΕΔ, τα πλοία με ελληνική σημαία που πρόκειται να καταπλεύσουν στην περιοχή έχουν ήδη ενημερωθεί για την εξέλιξη αυτή, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι η ενημέρωση γίνεται για τυχόν ενέργειες από τη μεριά των πλοιοκτητών.

Ρωσία: Ουκρανικές νάρκες στη Μαύρη Θάλασσα μπορεί να παρασυρθούν μέχρι τη Μεσόγειο

Την είδηση είχε κάνει γνωστή νωρίτερα η Ρωσία η οποία υποστηρίζει ότι οι νάρκες που πόντισαν οι ουκρανικές δυνάμεις στην Μαύρη Θάλασσα υπάρχει κίνδυνος να παρασυρθούν λόγω των θαλάσσιων ρευμάτων και να φτάσουν στα Στενά του Βοσπόρου και στη συνέχεια μέχρι τη Μεσόγειο.

«Μετά την έναρξη της ρωσικής ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης, οι ουκρανικές ναυτικές δυνάμεις έχουν ποντίσει φράγματα ναρκών στα λιμάνια της Οδησσού, του Οσάκοφ, του Τσερνομόρσκ και Γιούζνι», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών FSΒ, επισημαίνοντας ότι οι νάρκες είναι παλιές καθώς έχουν κατασκευαστεί το πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Λόγω των καταιγίδων στην περιοχή έχουν αποκοπεί τα καλώδια πόντισης με αποτέλεσμα οι νάρκες να πλέουν ελεύθερα στη δυτική Μαύρη Θάλασσα, καθώς παρασύρονται από τους ανέμους.

Πόλεμος στην Ουκρανία - Συναγερμός στις ελληνικές Αρχές για νάρκες: Προειδοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας

Πηγή dikaiologitika.gr