Οι παγκόσμιες οικονομίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη

0
78

Οι παγκόσμιες οικονομίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία καταδεικνύει για μία ακόμη φορά την εξάρτηση των παγκόσμιων οικονομιών από τους υδρογονάνθρακες, 195 χώρες αρχίζουν σήμερα (21/3) να συζητούν για την επικύρωση μιας έκθεσης για τα σενάρια που θα μπορούσαν να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη και τις καταστροφικές της συνέπειες.

Έπειτα από περισσότερο από ενάμιση αιώνα οικονομικής ανάπτυξης που βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα, η παγκόσμια θερμοκρασία αυξήθηκε κατά 1,1 βαθμό Κελσίου κατά μέσο όρο σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση των επεισοδίων καύσωνα, ξηρασίας, καταιγίδων και καταστροφικών πλημμυρών.

Η νέα έκθεση των ειδικών του ΟΗΕ, της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), που θα δημοσιευθεί στις 4 Απριλίου έπειτα από δύο εβδομάδες συζητήσεων μέσω διαδικτύου και κεκλεισμένων των θυρών μεταξύ των χωρών, «θα παρουσιάσει μια λίγο αισιόδοξη εικόνα του εθισμού μας από τα ορυκτά καύσιμα», εκτίμησε ο Στίβεν Κορνίλιους της WWF, η οποία έχει θέση παρατηρητή στις διαπραγματεύσεις.

Στο πρώτο σκέλος της έκθεσής της που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021, η IPCC αναφερόταν στην επιτάχυνση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, προβλέποντας ότι ήδη γύρω στο 2030 η θερμοκρασία του πλανήτη ενδέχεται να έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, τον στόχο που θέτει η Συμφωνία του Παρισιού.

Το δεύτερο σκέλος, που δημοσιεύθηκε στα τέλη Φεβρουαρίου, παρουσίαζε τις προηγούμενες, τρέχουσες και μελλοντικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στους ανθρώπους και τα οικοσυστήματα, υπογραμμίζοντας ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση στην ανάληψη δράσης μειώνει τις πιθανότητες για ένα «βιώσιμο μέλλον».

Το τρίτο σκέλος της έκθεσης της IPCC θα αφορά τους πιθανούς τρόπους μέσω των οποίων θα μπορέσει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη.

«Αναφερόμαστε σε μια ευρεία μεταρρύθμιση σε όλους τους μεγάλους τομείς: ενέργεια, μεταφορές, υποδομές, κτίρια, γεωργία διατροφή», εξήγησε η οικονομολόγος κλίματος Σελίν Γκιβάρς, μία από τις συντάκτριες της έκθεσης.

«Η ανθρωπότητα σε σταυροδρόμι»

Σημαντικές αλλαγές που πρέπει «να ξεκινήσουν ήδη από τώρα», αν θέλουμε να πετύχουμε την ουδετερότητα του άνθρακα ως το 2050, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι «δεν είναι ποτέ αργά για να δράσουμε» και να αποφύγουμε το χειρότερο.

Τα ερωτήματα αυτά, που αφορούν την ίδια την οργάνωση του τρόπου ζωής μας, την κατανάλωση και την παραγωγή, κινδυνεύουν να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις στη διάρκεια των επόμενων δύο εβδομάδων.

Ο Άλντεν Μάγερ, αναλυτής στο E3G, εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μακροπρόθεσμα θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και κίνητρο στην ανάγκη να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο».

«Αυτή η έκθεση δημοσιεύεται σε μια κρίσιμη στιγμή κατά την οποία τα κράτη, οι εταιρείες και οι επενδυτές επανεξετάζουν τα σχέδιά τους για την επιτάχυνση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και τη μετάβαση προς βιώσιμα και πιο ανθεκτικά συστήματα παραγωγής τροφίμων», σχολιάζει από την πλευρά της η Κάισα Κοσόνεν της Greenpeace.

«Τώρα περισσότερο από ποτέ η IPCC πρέπει να προτείνει συγκεκριμένα εργαλεία και πρακτικές στην ανθρωπότητα, η οποία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι», πρόσθεσε.

Οι παγκόσμιες οικονομίες αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης της υπερθέρμανσης του πλανήτη
(Carbon Engineering)

Τι θα περιλαμβάνει η έκθεση της IPCC

Σύμφωνα με το BBC, το τρίτο σκέλος της έκθεσης θα εξετάσει πιο προσεκτικά τους τρόπους απομάκρυνσης του άνθρακα που βρίσκεται ήδη στην ατμόσφαιρα.

«Έχουμε πολύ περισσότερο υλικό αυτή τη φορά για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα. Δηλαδή, όχι για την εισαγωγή του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, αλλά για την απομάκρυνσή του», δήλωσε ο καθηγητής Τζιμ Σκία, από το Imperial College του Λονδίνου.

«Η έκθεση σχεδιάστηκε για να καλύψει όλο το φάσμα των προσεγγίσεων απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες ποικίλλουν σε μεγάλο βαθμό. Το διοξείδιο του άνθρακα που απομακρύνεται μπορεί να καταλήξει σε πολύ διαφορετικές αποθήκες και σε πολύ διαφορετικά μέρη. Επομένως, η έκθεση θα καλύψει όλο το φάσμα», πρόσθεσε.

Το είδος των προσεγγίσεων απομάκρυνσης του διοξειδίου του άνθρακα που θα εξετάσει η έκθεση πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη φύτευση δέντρων και τη γεωργία, καθώς και τις πιο προηγμένες τεχνολογικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιούν μεγάλα μηχανήματα για την απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα. Η έκθεση πιθανότατα θα τονίσει ότι υπάρχει ελπίδα ότι οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μπορούν να αποφευχθούν, εάν αναληφθεί επείγουσα δράση.

«Το μήνυμα που νομίζω ότι πρέπει να μεταφέρουμε στην έκθεσή μας είναι ότι οι δραστηριότητες των ανθρώπων έχουν προκαλέσει την κλιματική αλλαγή, αλλά οι άνθρωποι έχουν επίσης τη δυνατότητα να κάνουν κάτι γι’ αυτήν. Και αυτό νομίζω ότι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό μέρος της επικοινωνίας της έκθεσης», δήλωσε ο Σκία στο BBC.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr