Σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας: Βίαιος ξεριζωμός – Γυναικόπαιδα σε σκηνές και με πολικές θερμοκρασίες (video)

0
32

Σύνορα Ουκρανίας – Πολωνίας: Βίαιος ξεριζωμός – Γυναικόπαιδα σε σκηνές και με πολικές θερμοκρασίες (video)

Ασταμάτητες είναι οι ροές των προσφύγων που καταφεύγουν στα ασφαλή σύνορα με την Πολωνία. Γυναίκες όλων των ηλικιών, με τα παιδιά τους και λίγα υπάρχοντα συσσωρεύονται πλέον στη μεθόριο, καθώς οι περισσότεροι δεν ξέρουν που να κατευθυνθούν.

Μέλημα των αρχών είναι η στέγασή τους… με τις θερμοκρασίες υπό το μηδέν.

«Ήταν τρομακτικά στην χώρα μας και ελπίζουμε ο Ζελενσκι να νικήσει και ο Πούτιν να σταματήσει τον πόλεμο. Πάμε στην Πολωνία και ευχαριστούμε πολύ την Πολωνία» λέει μια πρόσφυγας.

«Ένας φίλος μας βοήθησε να μετακινηθούμε στην Πολωνία και περάσαμε μέσα σε δυο ώρες και φάγαμε. Πηγαίνουμε στον ξάδερφο μου και ελπίζω μετά να πάω σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης» λέει η Βάιολετ από την Πολτάβα.

Προετοιμασμένοι για το προαναγγελθέν ανθρωπιστικό δράμα, εκατοντάδες εθελοντές από κάθε μεριά του κόσμου πρόθυμοι και έτοιμοι για να προσφέρουν λύσεις και ανακούφιση.

«Βρεθήκαμε στην Ουκρανία η κατάσταση πολύ πιο δύσκολη από τα σύνορα, βλέπεις την απόγνωση και ανθρώπους εγκλωβισμένοι στη χώρα αυτό που καταλάβαμε είναι ότι αν δεν έχεις διαβατήριο δεν έχεις επιλογή και αυτό δημιουργεί ένα άλλο επίπεδο ανθρωπιστικής κρίσης και εδώ κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε ώστε να νιώθουν καλοδεχούμενοι» λέει μια εθελόντρια.

Ο δήμαρχος του Ουστρίκι Ντόλνε, της πόλης που γειτονεύει με το συνοριακό πέρασμα του Κροστσιένκο, καθησυχάζει ότι τουλάχιστον στο πρώτο σημείο υποδοχής, κανένας πρόσφυγας δεν θα μείνει στο κρύο.

Ο δήμαρχος της Βαρσοβίας Rafał τσαρσκόσκι λέει η Ευρώπη χρειάζεται «ένα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων».

Αποστολή – Πολωνία: Κάτια Αντωνιάδη

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr