Ανασφάλιστοι: SOS εκπέμπουν φορείς παροχής ψυχιατρικής φροντίδας για τη διακοπή συνταγογράφησης

0
19
Ανασφάλιστοι: SOS εκπέμπουν φορείς παροχής ψυχιατρικής φροντίδας για τη διακοπή συνταγογράφησης

Τρεις φορείς παροχής ψυχιατρικής φροντίδας εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους στη διακοπή συνταγογράφησης φαρμάκων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους πολίτες.

Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία ΑΡΓΩ, η ΕΠΑΠΣΥ και η Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος, τονίζουν ότι η συγκεκριμένη απόφαση δημιουργεί προβλήματα, και καλούν «την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ακυρώσει αυτή την απόφαση προτού διαμορφωθεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση σε βάρος των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας».

Η διακοπή συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και εξετάσεων από ιδιώτες γιατρούς σε ανασφάλιστους πολίτες (Υπουργική Απόφαση Αριθμ. Γ.Π.οικ. 12184/2022 – ΦΕΚ 899/Β/28-2-2022) από τις πρώτες μέρες εφαρμογής της φαίνεται ότι δημιουργεί προβλήματα στον – ήδη επιβαρυμένο– χώρο της ψυχικής υγείας, όπως γράφει και το News4Health.gr.

Για τους ασθενείς σημαίνει άγχος, σύγχυση, ταλαιπωρία, κίνδυνο υποτροπής, αβεβαιότητα, ακόμη και πιθανή επερώτηση της σχέσης εμπιστοσύνης και θεραπευτικής συμμαχίας με τον γιατρό τους, η οποία είναι καθοριστική για την έκβαση της θεραπείας τους και την ομαλή κοινωνική τους επανένταξη.

Για την κοινοτική ψυχιατρική στη χώρα μας, με ατελή και μετέωρη την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σημαίνει υπονόμευση των βασικών αρχών της και της προοπτικής της, καθώς της αφαιρείται η ρεαλιστική δυνατότητα να υποστηρίξει τους ωφελούμενους μετά την αρχική διάγνωση και αξιολόγηση της λειτουργικότητάς τους.

Οι ανασφάλιστοι λήπτες υπηρεσιών ψυχικής υγείας που εξυπηρετούνται δωρεάν από ΝΠΙΔ, τα οποία λειτουργούν ως ευρύτερος δημόσιος τομέας ψυχικής υγείας, καλούνται να στοιβαχτούν στις λίστες αναμονής του ΕΣΥ, που ήδη έχει επιβαρυνθεί από την πανδημία και δεν εξασφαλίζει την εξατομικευμένη φροντίδα που έχουν ανάγκη.

Καλούμε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ακυρώσει αυτή την απόφαση προτού διαμορφωθεί μια μη αναστρέψιμη κατάσταση σε βάρος των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας.

Ανασφάλιστοι: SOS εκπέμπουν φορείς παροχής ψυχιατρικής φροντίδας για τη διακοπή συνταγογράφησης

Πηγή dikaiologitika.gr