Περισσότεροι από 5.000 πολίτες του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν την υπηκοότητά τους το 2021

0
25

Περισσότεροι από 5.000 πολίτες του λεγόμενου Κοσσυφοπεδίου αρνήθηκαν την υπηκοότητά τους το 2021

Περισσότεροι από 5.000 πολίτες του Κοσσυφοπεδίου αποποιήθηκαν την υπηκοότητά τους το 2021. Ο διευθυντής του Τμήματος Ιθαγένειας, Ασύλου και Μετανάστευσης, Ljiridon Neziri, είπε στα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα ότι ο μεγαλύτερος αριθμός ατόμων που απαρνήθηκαν την υπηκοότητα του Κοσσυφοπεδίου ζουν στη Γερμανία και υπενθύμισε ότι η Γαλλία και η Ελβετία επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα.

«Ο λόγος για την παραίτηση από την ιθαγένεια είναι ότι ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν επιτρέπουν τη διπλή υπηκοότητα σε πολίτες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αίτημα αυτών των κρατών είναι να παραιτηθούν από την ιθαγένεια της χώρας από την οποία προέρχονται για να αποκτήσουν νέα υπηκοότητα». «Αυτά τα αιτήματα υποβάλλονται συχνότερα από μεσήλικες, αλλά και μέλη του νεότερου πληθυσμού απευθύνονται σε εμάς για αυτό», είπε ο Neziri, σύμφωνα με το πρακτορείο Beta.

Από τον Ιανουάριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, το Τμήμα Ιθαγένειας εξέδωσε 5.031 αποφάσεις για απαλλαγή από την ιθαγένεια: 4.940 θετικές και 91 αρνητικές αποφάσεις.

Ο Ναζίρι σημειώνει επίσης ότι υπήρχαν τρεις φορές λιγότεροι αιτούντες άσυλο στο Κοσσυφοπέδιο πέρυσι. Είπε ότι φέτος, περίπου 570 άτομα υπέβαλαν αίτηση ασύλου στο Κοσσυφοπέδιο, σε αντίθεση με το 2020, όταν ο αριθμός αυτός ήταν 1.500 άτομα.

Πηγή: Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΙΚΑ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr