Περισσότερα από 9.000 τα άγνωστα φυτικά είδη του πλανήτη

0
194

Περισσότερα από 9.000 τα άγνωστα φυτικά είδη του πλανήτη

Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι υπάρχουν πολλά περισσότερα είδη δέντρων στη Γη από όσα είναι γνωστά έως τώρα και ότι περισσότερα από 9.000 είδη δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί, δείχνει  μελέτη που έλαβε εκτεταμένη δημοσιότητα τις προηγούμενες ημέρες. «Ο προσδιορισμός του αριθμού των ειδών δέντρων είναι σημαντικός προκειμένου να βελτιστοποιηθούν και να σχεδιαστούν οι προσπάθειες για τη διατήρηση των δασών στον πλανήτη», ανέφερε η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of the United States National Academy of Sciences, στην οποία συμμετείχαν δεκάδες επιστήμονες. 

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί περίπου 64.100 είδη δέντρωνΗ έρευνα, η οποία βασίζεται σε μια πληρέστερη βάση δεδομένων και μια πιο προηγμένη στατιστική μέθοδο, δείχνει ότι ο συνολικός αριθμός τους είναι περίπου 73.300, ή 14% περισσότερο. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 9.200 είδη δεν έχουν ακόμη ανακαλυφθεί. 

Συνολικά, περίπου το 43% όλων των ειδών βρίσκονται στη Νότια Αμερική, ακολουθούμενη από την Ευρασία (22 %), την Αφρική (16 %), τη Βόρεια Αμερική (15 %) και την Ωκεανία (11 %), σύμφωνα με τη μελέτη. 

Τα μισά έως δύο τρίτα όλων των γνωστών ειδών βρίσκονται σε τροπικά και υποτροπικά υγρά δάση σε πέντε ηπείρους, εκτιμούν οι επιστήμονες. Η Νότια Αμερική έχει τα πιο ενδημικά είδη (49 %), τα οποία υπάρχουν μόνο σε αυτήν την ήπειρο. 

«Η απώλεια δασικών εκτάσεων με σπάνια είδη θα έχει άμεσες και ίσως μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ποικιλότητα των ειδών σε παγκόσμια κλίμακα», επισημαίνουν οι ερευνητές. 

Πηγή: Kurir.rs 

 Επιμέλεια – Μετάφραση: Λιλιάνα Κούλιτς  

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr