ΕΜΑ: Αντίθετος με την τέταρτη δόση πριν ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το κύμα της Όμικρον

0
40

ΕΜΑ: Αντίθετος με την τέταρτη δόση πριν ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των εμβολίων και το κύμα της Όμικρον

Την αίτηση για αναμνηστική δόση του εμβολίου της BioNTech/Pfizer σε εφήβους ηλικίας 12 έως 15 άρχισε να αξιολογεί, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η εφαρμογή σε μεγαλύτερους εφήβους 16 έως 17 ετών.

Παράλληλα όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής της επιστημονικής επιτροπής Μάρκο Καβαλιέρι, τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι μια στρατηγική εμβολιασμού όπου χρησιμοποιούνται διαφορετικά εμβόλια κατά της COVID19 για τον αρχικό εμβολιασμό και τον αναμνηστικό είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Εξετάζονται επίσης τα δεδομένα για να προστεθούν στην προσέγγιση «μίξη και αντιστοίχιση» ως ένδειξη για την Comirnaty και την Spikevax.

Παράλληλα εξετάζεται και η αναθεώρηση του μεσοδιαστήματος εμβολιασμού μεταξύ της αρχικής σειράς και της αναμνηστικής δόσης όταν χορηγούνται 2 διαφορετικά εμβόλια, ένα διάστημα που μπορεί να μειωθεί σε 3 μήνες.

Η τέταρτη δόση

Όσον αφορά μια τέταρτη δόση ή μια δεύτερη αναμνηστική δεν υπάρχουν ακόμα, όπως τόνισε ο ΕΜΑ, επαρκή στοιχεία για να προταθεί, καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα των σημερινών εμβολίων κατά της COVID19 με την πάροδο του χρόνου και πώς θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται το κύμα της παραλλαγής Όμικρον.

Επιπλέον σύμφωνα με τις ίδιες τις ανακοινώσεις αξιολογούνται τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και των θεραπειών έναντι της εξαιρετικά μεταδοτικής υποπαραλλαγής Όμικρον BA.2. Προς το παρόν, τα εμβόλια φαίνεται να προστατεύουν από αυτήν την υπομεταβλητή όπως και κατά της αρχικής Όμικρον και ενθαρρύνεται η συλλογή πρόσθετων στοιχείων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εγκεκριμένων θεραπειών κατά τη διάρκεια του κύματος της παραλλαγής Όμικρον και σε ασθενείς με διαφορετική κατάσταση εμβολιασμού.

Τα νέα φάρμακα

Σε σχέση με την έγκριση νέων φαρμάκων κατά της Covid 19, ο Μαρκο Καβαλιέρι ανακοίνωσε πως έως τις αρχές Μαρτίου θα οριστεί το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την έγκριση του μονοκλωνικού αντισώματος Evusheld, το οποίο βρίσκεται σε κυλιόμενη επισκόπηση των δεδομένων του.

Τέλος την επόμενη εβδομάδα η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης θα συζητήσει για το αντιιικό φάρμακο της Μολνπουπιραβίρης  καθώς και την δυνητική επέκταση της έγκρισης του εμβολίου της Spikevax σε παιδιά ηλικίας 6-11 ετών.

Στρασβούργο Ανταπόκριση Κώστας Δαβάνης

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr