«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Υπάρχει νέα μετάλλαξη, ίσως πιο μεταδοτική από την Όμικρον

0
12
«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Υπάρχει νέα μετάλλαξη, ίσως πιο μεταδοτική από την Όμικρον

Ακόμη μία μετάλλαξη φαίνεται πως έχει κάνει την εμφάνισή της – Ανησυχία για την επιβράδυνση της πτωτικής πορείας της πανδημίας

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μίλησε σήμερα για τη νέα μετάλλαξη – η οποία φαίνεται να σχετίζεται με την Όμικρον και να είναι μάλιστα περισσότερο μεταδοτική. 

«Φαίνεται να είναι μια μετάλλαξη, η οποία έχει μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και δυστυχώς το ψύχος βοηθάει να υπάρξει διασπορά», σημείωσε σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ.

«Είναι νωρίς να δούμε πόσο επηρεάζει σε θέματα λοιμογόνου δράσης. Ωστόσο, φαίνεται να έχει σχέση φυλογενετική με την Όμικρον και άρα πιθανότητα μεγαλύτερης μεταδοτικότητας.

Το θετικό είναι ότι στο βαθμό που εμείς θωρακιστούμε έναντι της Όμικρον, θα υπάρχει σημαντικός βαθμός προστασίας και για την καινούρια μετάλλαξη» δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Καλύτερα είναι σαφώς τα νέα για όσους έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου, καθώς η κάλυψη, σύμφωνα με τον καθηγητή, ανέρχεται στο 91% για την Όμικρον.

Ο Δημοσθένης Σαρηγι΄΄αννης ανφέρθηκε, τέλος, στη σημαντική επιβράδυνση στην πορεία πτώσης της πανδημίας, γεγονός που προκαλεί ανησυχία:

«Το Rt είχε πέσει στο 0,67 και χθες ανέβηκε στο 0,7 και εκτιμούμε ότι έχει να κάνει και με την πορεία του καιρού και περιμένουμε ότι θα επιταθεί και αυτή την εβδομάδα που θα  έχουμε πολικό ψύχος», κατέληξε. 

«Βόμβα» Σαρηγιάννη: Υπάρχει νέα μετάλλαξη, ίσως πιο μεταδοτική από την Όμικρον

Πηγή dikaiologitika.gr