Νότια Αφρική: Βάναυση κακοποίηση ρινόκερου

0
14

Νότια Αφρική: Βάναυση κακοποίηση ρινόκερου

Ένας 10χρονος ρινόκερος, ο οποίος υπέστη βάναυση επίθεση κατά την οποία του έκοψαν το κέρατο, επέστρεψε στη φύση τη Δευτέρα, μετά από 6 χρόνια ιατρικής περίθαλψης στην οποία χειρουργήθηκε 30 φορές, γράφει το France24. Όταν τον βρήκαν, ήταν τόσο αδύναμος και παραμορφωμένος που μετά βίας μπορούσε να ακούσει ή να φάει.

Οι διασώστες του ρινόκερου τον αποκαλούσαν Sehawukele (Seha) ή «Ο Θεός ελέησέ μας». Η Seha βρέθηκε από την αστυνομία κοντά στον φράκτη ενός φυσικού καταφυγίου.

Η αστυνομία στράφηκε στον John Marais, έναν κτηνίατρο άγριας ζωής που διευθύνει μια φιλανθρωπική οργάνωση που ονομάζεται «Save the Survivors». Η ομάδα αποκαθιστά ρινόκερους που επέζησαν από τις επιθέσεις λαθροθηρών.

Ανάρρωσε εξαιρετικά καλά, είπε ο Μαρέ. «Και νομίζω ότι  το επόμενο κεφάλαιο είναι να τον επαναφέρουμε στην πρότερη άγρια κατάσταση κι να ζει σε ένα φυσικό καταφύγιο  2.000 στρεμμάτων όπου θα ζεί δίπλα σε δύο γόνιμα θηλυκά​​.

Ακόμη και μετά από όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις, οι ρινικές κοιλότητες εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένες, γεγονός που δημιουργεί κίνδυνο μόλυνσης. Οι φροντιστές, ωστόσο, επέλεξαν να το απελευθερώσουν στη φύση, με την ελπίδα ότι θα αναπαραχθεί και θα βοηθήσει στην ανάπτυξη ενός πολύ μικρού πληθυσμού ρινόκερων.

Το παράνομο κυνήγι έχει σκοτώσει τουλάχιστον 249 ρινόκερους στη Νότια Αφρική τους πρώτους έξι μήνες του 2021, 83 περισσότερους από την ίδια περίοδο του 2020. Τα συνολικά στοιχεία για το προηγούμενο έτος δεν είναι ακόμη γνωστά, αλλά 24 ρινόκεροι έχουν σκοτωθεί μόνο στις δύο πρώτες εβδομάδες του Δεκεμβρίου.

Τα ζώα σκοτώνονται για τα κέρατά τους τα οποία στη συνέχεια μεταφέρονται παράνομα στην Ασία όπου χρησιμοποιούνται ως πολύτιμα συστατικά στην παραδοσιακή ιατρική.

Επιμέλεια: Μιχαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr