Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την Δέλτα

0
19
Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την Δέλτα

Επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κεντ και το Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης επιχειρεί να εξηγήσει γιατί η νέα παραλλαγή Όμικρον είναι ηπιότερη της Δέλτα.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Cell Research, τα σωματίδια του ιού της Όμικρον είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα και αναστέλλονται από την λεγόμενη ανταπόκριση της ιντερφερόνης.

Πρόκειται για μια αντίδραση του ανοσοποιητικού που υπάρχει σε όλα τα κύτταρα του σώματός μας και δεν πρόκειται για ειδική ανοσολογική ανταπόκριση. Είναι η πρώτη εξήγηση του γιατί οι ασθενείς με COVID-19 που έχουν μολυνθεί με την παραλλαγή Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν σοβαρή ασθένεια.

Ευαίσθητα τα σωματίδια 

Στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές προχώρησαν σε κυτταροκαλλιέργεια. η οποία έδειξε επίσης ότι τα σωματίδια του ιού της Όμικρον παραμένουν ευαίσθητα σε οκτώ από τα πιο σημαντικά αντιιικά φάρμακα που έχουν ήδη εγκριθεί ή αναμένεται η έγκρισή τους κατά της COVID-19. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν τις φαρμακευτικές ουσίες: EIDD-1931 (δραστικός μεταβολίτης του molnupiravir), ριμπαβιρίνη, ρεμδεσιβίρη, φαβιπραβίρη, PF-07321332 (νιρματρελβίρη, δραστικό συστατικό του paxlovid), ναφαμοστάτη, καμοστάτη και απροτινίνη.

Ο καθηγητής Μάρτιν Μικαέλις, εξηγώντας γιατί η Όμικρον προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την Δέλτα ανέφερε πως:

«Η μελέτη μας παρέχει για πρώτη φορά μια εξήγηση γιατί οι λοιμώξεις από την Όμικρον είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια. Αυτό οφείλεται στο ότι η Όμικρον, σε αντίθεση με τη Δέλτα, δεν αναστέλλει αποτελεσματικά την ανοσοαπόκριση της ιντερφερόνης του κυττάρου του ξενιστή».

Ο καθηγητής Τζίντριχ Σινάτλ από την πλευρά του πρόσθεσε: «Αν και τα πειράματα κυτταροκαλλιέργειας δεν αντικατοπτρίζουν ακριβώς την πιο περίπλοκη κατάσταση σε έναν ασθενή, τα δεδομένα μας παρέχουν ενθαρρυντικά στοιχεία ότι τα διαθέσιμα αντιιικά φάρμακα COVID-19 είναι επίσης αποτελεσματικά εναντίον της Όμικρον.

Φάρμακα με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης

Οι ερευνητές κυτταροκαλλιέργειες συνέκριναν τις διαθέσιμες θεραπείες από φάρμακα που έχουν εγκριθεί ή αναμένεται να εγκριθούν για την αντιμετώπιση των δύο τελευταίων παραλλαγών, Δέλτα και Όμικρον.

Η διαπίστωση ήταν ότι η Όμικρον είναι ευαίσθητη στις υπάρχουσες ή υποψήφιες θεραπείες όσο και η Δέλτα, άρα οι μεταλλάξεις της παραλλαγής Όμικρον δεν προκαλούν ουσιαστικές αλλαγές στα προφίλ ευαισθησίας των ιών στα φάρμακα.

Μετάλλαξη Όμικρον: Γιατί προκαλεί ηπιότερη νόσηση από την Δέλτα

Πηγή dikaiologitika.gr