Επιστρέφει στην… κανονικότητα το Καζακστάν μετά και την «ειρηνευτική αποστολή» της Ρωσίας

Επιστρέφει στην... κανονικότητα το Καζακστάν μετά και την «ειρηνευτική αποστολή» της Ρωσίας

Δύναμη 2.500 ανδρών των ειδικών δυνάμεων στέλνει στο Καζακστάν η Ρωσία για να «φυλάξουν κρίσιμες υποδομές», ενώ η κυβέρνηση του Καζακστάν υποστηρίζει ότι η «τάξη έχει επανέλθει».

Ο Καζάκος πρόεδρος Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ κήρυξε το… τέλος της εξέγερσης που συντάραξε τις προηγούμενες ημέρες τη χώρα με τουλάχιστον 26 νεκρούς και 3000 φυλακισμένους, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών.

Ο Τοκάγιεφ μάλιστα αναμένεται να απευθύνει σήμερα διάγγελμα στο έθνος, μετά τις τεράστιες κινητοποιήσεις για τις μεγάλες αυξήσεις στο υγροποιημένο αέριο. Η καταλαγή αυτή έρχεται μια μόλις ημέρα μετά την αποστολή «ειρηνευτικών δυνάμεως» εκ μέρους της Ρωσίας, ώστε να προστατευτούν οι υποδομές της χώρας.

(https://www.youtube.com/watch?v=ZhTCDxVqa50}

Μαρτυρίες από την πρωτεύουσα της χώρας, το Αλμάτι, τις προηγούμενες ημέρες της εξέγερσης έκαναν λόγο για πρωτοφανές χάος, με διαδηλωτές να καταλαμβάνουν, να βάζουν φωτιά ή να πλιατσικολογούν κυβερνητικά κτίρια. Οι διαδηλώσεις μάλιστα είχαν ξεκινήσει σχετικά ειρηνικά, μέχρι την πρώτη μέρα άγριας καταστολής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας, 748 αστυνομικοί και εθνοφύλακες έχουν τραυματιστεί ενώ 18 σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, ενώ ένας εξ αυτών βρέθηκε αποκεφαλισμένος.

Η «ειρηνευτική αποστολή» αριθμεί περίπου 2.500 μέλη ειδικών δυνάμεων από τη Ρωσία και αναμένεται να αναπτυχθεί σε κρίσιμες υποδομές του Καζακστάν. Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της «αν δεχτούν επίθεση, θα τους δοθεί άδεια να σκοτώσουν». Παρόλα αυτά και σύμφωνα με την κυβέρνηση του Καζακστάν, το «ειρηνευτικό σώμα» δεν πρόκειται να σταλεί απέναντι από διαδηλωτές.

Επιστρέφει στην... κανονικότητα το Καζακστάν μετά και την «ειρηνευτική αποστολή» της Ρωσίας

Πηγή dikaiologitika.gr