Δεύτερος φόνος δημοσιογράφου στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού μέσα σε μια εβδομάδα

0
64

Δεύτερος φόνος δημοσιογράφου στην πόλη Τιχουάνα του Μεξικού μέσα σε μια εβδομάδα

Μία δημοσιογράφος σκοτώθηκε χθες στην Τιχουάνα, που είναι ο δεύτερος φόνος δημοσιογράφου μέσα σε μια εβδομάδα σε πόλη στα βορειοδυτικά του Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε η περιφερειακή εισαγγελία.

Η Lourdes Maldonado Lopez, πυροβολήθηκε ενώ βρισκόταν σε όχημα, σύμφωνα με την εισαγγελία της μεξικανικής πολιτείας Baja California, η οποία πρόσθεσε ότι εργαζόταν ως δημοσιογράφος και ότι η έρευνα είναι ανοιχτή.

Ένας άλλος δημοσιογράφος, ένας φωτορεπόρτερ, σκοτώθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Τιχουάνα.

Η δολοφονημένη δημοσιογράφος εργάστηκε ως ανταποκριτής για τα μεξικανικά μέσα ενημέρωσης στην Τιχουάνα τη δεκαετία του 1990. Στη συνέχεια εργάστηκε για πολλά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Primera Sistema de Noticias (PSN) του Jaime Bonilla που ήταν κυβερνήτης της πολιτείας Baja California από το 2019 έως το τέλος του 2021 σε έναν συνασπισμό που περιλάμβανε το προεδρικό κόμμα του Morena.

Λίγες μέρες πριν από τη δολοφονία, η δημοσιογράφος κέρδισε τη δίκη κατά του PSN όταν την μήνυσε εννέα χρόνια νωρίτερα για αδικαιολόγητη απόλυση, αναφέρουν μεξικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ο φωτογράφος Margarito Martinez, συνεργάτης πολλών μεξικανικών εκδόσεων, σκοτώθηκε μια εβδομάδα νωρίτερα κοντά στο σπίτι του στην Τιχουάνα.

Το Μεξικό θεωρείται μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον κόσμο για τους δημοσιογράφους, οι οποίοι εκτίθενται σε αντίποινα από εμπόρους καρτέλ που δραστηριοποιούνται σε περισσότερες από 32 επαρχίες  σε αυτή τη χώρα.

Τουλάχιστον επτά δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν το 2021, σύμφωνα με το Agence France-Presse. Περίπου 100 δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί από το 2000, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Επιμέλεια: Λιλιάνα Κούλιτς

 

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr