Aφγανιστάν: Δέσμευση ΗΠΑ για άνω των 300 εκατ. δολαρίων ανθρωπιστικής βοήθειας

Aφγανιστάν: Δέσμευση ΗΠΑ για άνω των 300 εκατ. δολαρίων ανθρωπιστικής βοήθειας

Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν σήμερα για ένα πρώτο πακέτο βοήθειας στο Αφγανιστάν άνω των 300 εκατομμυρίων δολαρίων για φέτος, μετά την έκκληση για δωρεές που απηύθυνε ο ΟΗΕ για να βοηθηθεί η χώρα αυτή που έχει βυθιστεί σε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση.

Με την επιπλέον αυτή βοήθεια των 308 εκατομμυρίων δολαρίων, η συνολική βοήθεια των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και τους Αφγανούς πρόσφυγες στην περιοχή αυξάνεται σε 782 εκατομμύρια δολάρια από τον Οκτώβριο, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του.

Οι ΗΠΑ θα χορηγήσουν επίσης ένα εκατομμύριο επιπρόσθετες δόσεις εμβολίων κατά της COVID-19 στο Αφγανιστάν, με τις οποίες το σύνολό τους ανέρχεται σε 4,3 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Η βοήθεια αυτή που θα δοθεί μέσω της Υπηρεσίας των ΗΠΑ για τη Διεθνή Ανάπτυξη (USAID) θα δοθεί μέσω ανεξάρτητων ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή στέγης, υγειονομικής περίθαλψης, βοήθειας για τον χειμώνα, επείγουσας βοήθειας σε τρόφιμα, νερό, υπηρεσίες υγιεινής, σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση.

Τα χρήματα αυτά θα πρέπει να συμβάλουν πρωτίστως στην παροχή βοήθειας σε τρόφιμα, στην υγεία και στην προστασία από τις κακουχίες του χειμώνα, υπογραμμίζει παράλληλα η USAID σε ανακοίνωσή της.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κατηγορείται ότι επέσπευσε την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, επιταχύνοντας τον τερματισμό της στρατιωτικής βοήθειας στην Καμπούλ.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 23 εκατομμύρια άνθρωποι –περίπου το 55% του πληθυσμού του Αφγανιστάν— αντιμετωπίζουν ακραία επίπεδα πείνας, με σχεδόν 9 εκατομμύρια ανθρώπους να κινδυνεύουν να λιμοκτονήσουν καθώς προχωράει ο χειμώνας.

Η οικονομική κρίση στο Αφγανιστάν επιταχύνθηκε μετά την άνοδο των Ταλιμπάν στην εξουσία τον Αύγουστο έπειτα από την κατάρρευση της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης της χώρας και την απόσυρση των τελευταίων αμερικανικών στρατευμάτων.

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ εξαίρεσαν επισήμως από τις αμερικανικές κυρώσεις Αμερικανούς αξιωματούχους και άλλους των Ηνωμένων Εθνών στους οποίους επιτρέπονται οι συναλλαγές με τους Ταλιμπάν σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η ροή βοήθειας προς το Αφγανιστάν, το οποίο βυθίζεται ολοένα και περισσότερο σε ανθρωπιστική κρίση.

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Κίνα εγκαταλείπει τη θέση του, έχοντας μείνει απλήρωτος για μήνες

Ο πρεσβευτής του Αφγανιστάν στην Κίνα Τζαβίντ Αχμάντ Καέμ εγκατέλειψε τη θέση του νωρίτερα τον Ιανουάριο αφού έμεινε απλήρωτος για μήνες από την Καμπούλ ύστερα από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν, όπως ανέφερε ο ίδιος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Σε επιστολή του με ημερομηνία 1η Ιανουαρίου, που αναρτήθηκε και στο Twitter, ο Καέμ δήλωσε ότι πολλοί διπλωμάτες στην πρεσβεία έχουν ήδη αποχωρήσει και ότι η Καμπούλ δεν κατέβαλε τους μισθούς τους από τον Αύγουστο.

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι, προσωπικοί και επαγγελματικοί, αλλά δεν θέλω να τους αναφέρω εδώ», έγραψε ο ίδιος αναφορικά με την απόφασή του να αποχωρήσει.

Η Κίνα συνορεύει και με το Αφγανιστάν και το Πεκίνο έχει αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα από τότε που οι Ταλιμπάν επέστρεψαν στην εξουσία τον Αύγουστο.

Στην επιστολή του, ο Καέμ είπε ότι ένα νέο πρόσωπο έχει διοριστεί στην πρεσβεία, αναφερόμενος σε αυτό μόνο ως ‘κ. Σαντάατ’. Το αφγανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τον διάδοχο του Καέμ.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων σήμερα ότι ο Καέμ έχει αναχωρήσει από την Κίνα, χωρίς όμως να δίνει λεπτομέρειες για πότε έφυγε ή πού πήγε.

Κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και η κινεζική, δεν αναγνωρίζουν ως νόμιμη την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Οι αυστηρές κυρώσεις που έχουν επιβληθεί έχουν οδηγήσει σε παράλυση τα δημόσια οικονομικά της χώρας.

Η απότομη επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία άφησε στον ‘αέρα’ εκατοντάδες Αφγανών διπλωματών εκτός συνόρων, που φοβούνται για τις οικογένειές τους πίσω στην πατρίδα και προσπαθούν απεγνωσμένα να βρουν καταφύγιο στο εξωτερικό.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr