Βρέθηκε «αόρατη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον δεν ανιχνεύεται ούτε με PCR

Βρέθηκε «αόρατη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον δεν ανιχνεύεται ούτε με PCR

Ερευνητές ταυτοποίησαν μια «αόρατη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον η οποία δεν μπορεί να ξεχωριστεί από τις άλλες μεταλλάξεις με τη χρήση του PCR τεστ, που χρησιμοποιούν οι αρχές των χωρών ώστε να έχουν εικόνα της διασποράς.

Οι ερευνητές βρήκαν τη συγκεκριμένη εκδοχή, την ώρα που οι αριθμοί της κανονικής μετάλλαξης Όμικρον που ταυτοποιούνται στη Βρετανία έφτασαν από 101 σε 437 μέσα σε μια μόνο ημέρα, με τη Σκωτία να επιστρέφει στην τηλεργασία.

Η αόρατη παραλλαγή, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Guardian, έχει πολλές μεταλλάξεις κοινές με την κοινή Όμικρον, της λείπει όμως μια συγκεκριμένη γενετική αλλαγή που επιτρέπει στα PCR που χρησιμοποιούνται να την ανιχνεύσουν.

Η παραλλαγή εξακολουθεί να ανιχνεύεται ως κορονοϊός από όλα τα συνήθη τεστ και μπορεί να αναγνωριστεί ως Όμικρον, μέσω γονιδιωματικών δοκιμών, αλλά οι πιθανές περιπτώσεις δεν επισημαίνονται με συνηθισμένα PCR που δίνουν ταχύτερα αποτελέσματα.

Οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να γνωρίζουμε εάν η νέα μορφή της Όμικρον θα εξαπλωθεί με τον ίδιο τρόπο όπως η τυπική, αλλά ότι η «αόρατη» έκδοση είναι γενετικά διακριτή και επομένως μπορεί να συμπεριφέρεται διαφορετικά.

Η αόρατη μετάλλαξη εντοπίστηκε για πρώτη φορά μεταξύ των γονιδιωμάτων του ιού Covid που υποβλήθηκαν τις τελευταίες ημέρες από τη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά, αλλά μπορεί να έχει ήδη εξαπλωθεί ευρύτερα. Μεταξύ των επτά κρουσμάτων που έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής, κανένα δεν βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Βρέθηκε «αόρατη» εκδοχή της μετάλλαξης Όμικρον δεν ανιχνεύεται ούτε με PCR

Πηγή dikaiologitika.gr