Τουρκία: Βουτιά της λίρας κατά 6% μόλις ο Ερντογάν είπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί «αν το θέλει ο θεός»

Τουρκία: Βουτιά της λίρας κατά 6% μόλις ο Ερντογάν είπε ότι ο πληθωρισμός θα μειωθεί «αν το θέλει ο θεός»

Η επίκληση Ερντογάν για μείωση του πληθωρισμού στην χώρα, στη θέληση του θεού και όταν αυτό είναι δυνατό, οδήγησαν την τουρκική λίρα σε νέα βουτιά κατά 6%  σε σχέση με το δολάριο .Φυσικά συνέβαλε και η διαβεβαίωση του Τούρκου Προέδρου ότι δεν θα αυξηθούν τα επιτόκια για να σταθεροποιηθεί το νόμισμα.

Οι δηλώσεις αυτές ήρθαν σε απάντηση της TUSIA, της τουρκικής εργοδοτικής οργάνωσης που αντιπροσωπεύει το 85% περίπου των επιχειρηματιών και βασικών εξαγωγέων της Τουρκίας που ζήτησε με ανακοίνωση της επιστροφή στις οικονομικές αρχές που διέπουν την οικονομία της αγοράς.

«Οι πολιτικές επιλογές που εφαρμόζονται δεν δημιούργησαν μόνο νέες δυσκολίες για τον κόσμο των επιχειρήσεων, αλλά επίσης και για τους συμπολίτες μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση της.

Απαντώντας στην έκκληση αυτή, ο Ερντογάν βιντεοσκόπησε τις δηλώσεις που μεταδόθηκαν χθες το βράδυ: «Παραπονούνται για την μείωση των επιτοκίων. Αλλά από μένα μην περιμένετε τίποτε άλλο».

Από τον Ιανουάριο, η τουρκική λίρα έχει χάσει το 57% της αξίας της έναντι του δολαρίου και για τους Τούρκους η κατάρρευση αυτή μεταφράζεται σε μη διαχειρίσιμη εκτίναξη των τιμών, ενώ η χώρα βρίσκεται σε υψηλό βαθμό εξάρτησης από τις εισαγωγές, κυρίως στον τομέα των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

www.ertnews.gr

Πηγή ertnews.gr