Τουρκία: Νέα πίεση σε Ιμάμογλου από την κυβέρνηση Ερντογάν, με έρευνα κατά υπαλλήλων του δήμου Κωνσταντινούπολης

0
26
Τουρκία: Νέα πίεση σε Ιμάμογλου από την κυβέρνηση Ερντογάν, με έρευνα κατά υπαλλήλων του δήμου Κωνσταντινούπολης

Για τα καλά έχει μπει στο στόχαστρο της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου

Τελευταίο δείγμα γραφής της κυβέρνησης Ερντογάν είναι η έρευνα που ξεκίνησε σε βάρος εκατοντάδων υπαλλήλων του δήμου της Κωνσταντινούπολης, με πρόσχημα τις «διασυνδέσεις» τους με Κούρδους μαχητές.

Συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε την Κυριακή, μέσω Twitter, πως ξεκίνησε έρευνα για 455 εργαζόμενους στον δήμο και εταιρείες που κατηγορούνται για διασυνδέσεις με Κούρδους μαχητές, μαζί με τουλάχιστον 100 που φέρονται να συνδέονται με αριστερές και άλλες οργανώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως η έρευνα δεν στρέφεται εναντίον του δημοτικού συμβουλίου.

«Η δουλειά μας δεν έχει να κάνει με το δημαρχείο οποιουδήποτε. Η δουλειά μας έχει να κάνει με τη μάχη κατά του τρόμου και πρέπει να κρατήσουμε την Τουρκία σε επαγρύπνηση», δήλωσε ο κ. Σοϊλού στους δημοσιογράφους.

Επιπλέον ο κ. Σοϊλού είπε πως εκείνοι που έχουν τεθεί στο στόχαστρο «δεν είναι ακριβώς αυτοί που καθαρίζουν και σκουπίζουν τους δρόμους» αλλά θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κάποιους σε πιο υψηλόβαθμες θέσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση του Δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, που ανέφερε ότι ήδη οι υπό έρευνα υπάλληλοι έχουν δικαστεί.

«Δίνεις έναν αριθμό (υπόπτων) και βγάζεις μια ετυμηγορία και στη συνέχεια ξεκινάς έρευνα», δήλωσε ο κ. Ιμάμογλου στους δημοσιογράφους. «Τι είδους έρευνα είναι αυτή; Αν έχεις καταλήξει σε μια απόφαση τότε τους τραβάς από το αυτί στη φυλακή».

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης είπε πως το υπουργείο δεν έδωσε πληροφορίες για όσους ερευνά, δύο εβδομάδες αφότου ο κ. Σοϊλού αναφέρθηκε για πρώτη φορά σε αυτούς, προσθέτοντας πως οι διαδικασίες πρόσληψης του δήμου περιλαμβάνουν τον έλεγχο του ποινικού μητρώου των αιτούντων.

Όμως η πραγματική αιτία της αντιπαράθεσης Ερντογάν – Ιμάμογλου μάλλον κρύβεται στις δημοσκοπήσεις, που δείχνουν πως τα ποσοστά αποδοχής του «Σουλτάνου» έχουν πέσει σε χαμηλό έξι ετών και πως μπορεί να χάσει τις προεδρικές εκλογές που προγραμματίζονται να διεξαχθούν το 2023.

Περίοπτη θέση ανάμεσα στους αντιπάλους του Ερντογάν έχει ο κ. Ιμάμογλου, που προέρχεται από το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP).

Ο κ. Ιμάμογλου ανέλαβε καθήκοντα το 2019 αφότου κέρδισε τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος του Ερντογάν, του AKΡ. Αν και θεωρείται ενδεχόμενος διεκδικητής της προεδρίας απέναντι στον Ερντογάν, είπε στο Reuters, μόλις τον Δεκέμβριο, ότι μοναδικό του μέλημα είναι να κάνει τη δουλειά του ως δημάρχος.

Τουρκία: Νέα πίεση σε Ιμάμογλου από την κυβέρνηση Ερντογάν, με έρευνα κατά υπαλλήλων του δήμου Κωνσταντινούπολης

Πηγή dikaiologitika.gr