Πούτιν σε Μητσοτάκη: Ευχαριστώ που αναγνωρίσατε πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik

eurokinissi

Με μικρή καθυστέρηση ξεκίνησε στο Σότσι η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Βλάντιμιρ Πούτιν, στην εξοχική κατοικία του Προέδρου της Ρωσίας.

Αυτή την ώρα οι δυο άνδρες κάνουν δηλώσεις.

Πούτιν: Είμαστε ευγνώμονες στις ελληνικές αρχές που αναγνώρισαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik. Ιδιαίτερη σημασία στη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, το συζητήσαμε μεταξύ μας. Ενημέρωσα ότι θα παραδώσουμε τα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που μεταφέρθηκαν από τους Ναζί και από το 1945 βρίσκονται στη Μόσχα. Με την αμοιβαία συνεννόηση συνεχίζεται το αφιερωματικό έτος ιστορίας. Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε τα θεματικά έτη που έχουν αποδειχτεί επιτυχημένα. Μιλήσαμε για ΕΕ, Βαλκάνια και Ανατολική Μεσόγειο. Για κυπριακό είμαστε με συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση, διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με ενιαία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια». 

Μητσοτάκης: «Είχαμε μακρά ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση για τις διμερείς σ΄χέσεις. Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία και αντιμετωπίζω την εξέλιξη ως γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης των λαών μας. Ευκαιρία να διευρυνθεί η συνεργασία των κυβερνήσεών μας. Είχα προγραμματίσει να ταξιδέψω από το Μάιο του 2020 στη Ρωσία, για τα 75 χρόνια από τη νίκη κατά του ναζισμού, αλλά η πανδημία δεν το επέτρεψε. Συμπίπτει η επίσκεψη με τα 200 χρόνια από την εθνική ανεξαρτησία. Αγώνας στον οποίο η ομόθρησκη Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο. Επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν διαπερνώντας την ιστορία και τον πολιτισμό. 

Συμφωνήσαμε πως υπάρχουν κι άλλοι τομείς που μπορούμε να συγκλίνουμε. Πυρκαγιές στην Ελλάδα σε ολόκληρη τη Με΄σόγειο. Ανάγκη συντονισμού σε υπερεθνικό επίπεδο. Ευχαριστώ προσωπικά τον π΄ρόεδρο που παρότι την ίδια εποχή δοκιμαζόταν από πυρκαγιές μας απέστειλε εναέριες ενισχύσεις. Προσβλέπουμε στην επέκταση αυτής της συνεργασίας και το καλοκαίρι που μας έρχεται με ενοικιάσεις κι άλλων εναέριων μέσων. Το ίδιο ισχύει και για την κοινή απειλή του covid. Ευχαριστώ τον πρόεδρο που αναγνώρισε ότι δεχτήκαμε το Sputnik. Συζητήσαμε για την αγορά ενέργειας. Η Ρωσία τα τελευταία 30 χρόνια είναι αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας. Και η Ελλάδα είναι αξιόπιστος εταίρος. Οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντική. Συζητήσαμε για το πως θα μπορέσουμε να υποδεχθούμε περισσότερους Ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα. Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στα αρχεία των εβραϊκών κοινοτήτων που θα γυρίσουν στην Ελλάδα. 

Για Ανατολική Με΄σόγειο, είπα για την Τουρκία και την εμπρηστική ρητορική της και τις επιθετικές της ενέργειες. Η Ελλάδα είναι ανοιχτή πάντα στον διάλογο στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της θάλασσας που πάντα στήριζε η Ρωσία. Για το κυπριακό εξέφρασα την εκτίμησή μου για τη στάση της Ρωσίας. Επανέλαβα τη θέση μας για βιώσιμη λύση, δεν μπορώ να συμφωνήσω περισσότερο μ’ αυτά που είπε ο πρόεδρος. Οποιαδήποτε λύση δύο κρατών απορρίπτεται επί της αρχής. Αν η Τουρκία προχωρήσει σε εποικισμό της περίκλειστης πόλης θα κλείσει τα περιθώρια προόδου σε αυτό το ζήτημα. Συζητήσαμε και για τις σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις προκ΄ρίνω όμως το να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και μια λειτουργική σχέση συμφέρει όλες τις πλευρές. Δεν έκρυψα την ανησυχία μου για την αποφυγή των εντάσεων στην Ουκρανία. Η συμφωνία του Μινσκ μας δείχνει τον δρόμο. 

Κλείνω με τη σκέψη ότι η εγκαρδιότητα που με υποδεχτήκατε αντανακλά την ευθύτητα του διαλόγου μας και τη θετική διάθεση να ενισχυθεί η σχέση των λαών μας, που δεν μπορούν να την αμφισβητήσουν στιγμές απομάκρυνσης και διαφωνίας. Η Ελλάδα παραμένει παρούσα στη Ρωσία όχι μόνο με τους χιλιάδες πολίτες κυρίως στη Νότια Ρωσία, αλλά υπάρχει και μέσα από τους δεκάδες νέους που σπουδάζουν την ελληνική γλώσσα, τον κοσμοναύτη Θόδωρο Λουτσίχιν και στον Θόδωρο Κουρετζή που μας ταξιδεύει από τη Ρωσία στο μαγικό κόσμο της μουσικής». 

Όσα είπαν οι δύο άνδρες:

{https://www.youtube.com/watch?v=fjgEbcd326M}

Πούτιν σε Μητσοτάκη: Ευχαριστώ που αναγνωρίσατε πιστοποιητικό εμβολιασμού με Sputnik

Πηγή dikaiologitika.gr