«Παράθυρο» για αλλαγές και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, με νέα ημερομηνία λήξης

Intime

Αλλαγές και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού προανήγγειλε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τις Βρυξέλλες.

Σταδιακά θα πρέπει να γίνει συζήτηση για «την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», ανέφερε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα, τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες» σημείωσε ο κ. Πλεύρης προσερχόμενος στο Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

«Eίναι το πρώτο μου Συμβούλιο Υπουργών Υγείας και είναι πάρα πολύ σημαντικά τα θέματα που θα συζητηθούν και για τον κανονισμό και για την Συνθήκη της πανδημίας, αλλά κυρίως και για την μεγάλη πρόκληση για την πανδημία COVID-19 που αντιμετωπίζουμε και από την πλευρά της Ελλάδας θα θέσουμε υπόψη τα νέα μέτρα τα οποία έχουμε λάβει και έχουν να κάνουν με περιορισμούς ειδικά για τις κατηγορίες των πολιτών μας άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί καθώς επίσης και για την ανάγκη να αυξηθεί η τρίτη δόση, η ενισχυτική δόση σε όλους τους πολίτες. Πιστεύουμε ότι σιγά σιγά θα πρέπει να συζητήσουμε την ισχύ γενικότερα των πιστοποιητικών σε ένα χρόνο που να διαφυλάσσει την ανοσία των πολιτών», επισήμανε ο κ. Πλεύρης.

Ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού προ ημερών η Κομισιόν πρότεινε να έχει ισχύ μέχρι τους εννέα μήνες και δεν αποκλείεται αυτή η πρόταση να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών. Ο Υπουργός Υγείας μάλιστα χθες δήλωσε σχετικά:

Tο λοκντάουν δεν βρίσκεται στο τραπέζι ούτε σε τοπικό επίπεδο ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Υγείας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι φαίνεται πως το τέταρτο κύμα αρχίζει να επιπεδώνεται επισημαίνοντας ότι υπάρχει μείωση 24% στα κρούσματα σε σχέση με την περασμένη Δευτέρα. Επίσης, ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι καταγράφεται μεγαλύτερη πίεση στη Βόρεια Ελλάδα.

Τι είπε για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αναφορικά με το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού προ ημερών η Κομισιόν πρότεινε να έχει ισχύ μέχρι τους εννέα μήνες και δεν αποκλείεται αυτή η πρόταση να αποτελέσει τη βάση της συζήτησης των υπουργών με τον Υπουργό Υγείας να δηλώνει χθες πως η Ελλάδα αποδέχεται αυτήν την πρόταση.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι η Ελλάδα αποδέχεται την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εννιάμηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά υποστηρίζει όλα τα μέτρα που θα ωθήσουν τους Ευρωπαίους να κάνουν την τρίτη δόση ακόμα νωρίτερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η σλοβένικη προεδρία του Συμβουλίου έχει καταθέσει πρόταση για να ισχύσει το εννεάμηνο από την 1η Φεβρουαρίου για ταξίδια εντός Ε.Ε. (η αρχική πρόταση της Κομισιόν ήταν να ισχύσει από τις 10 Ιανουαρίου, μαζί με το άνοιγμα των ταξιδιών για εμβολιασμένους πολίτες από χώρες εκτός ΕΕ)

Τι ισχύει σήμερα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού στη χώρα μας

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα το πιστοποιητικό εμβολιασμού τίθεται σε ισχύ 14 μέρες μετά την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και με τις δύο δόσεις για να θεωρείται κάποιος πλήρως εμβολιασμένος και δεν έχει για την ώρα ημερομηνία λήξης.

Εξαίρεση αποτελούν όσοι πολίτες είναι άνω των 60 ετών καθώς τα δικά τους πιστοποιητικά εμβολιασμού λήγουν στους 7 μήνες και για να συνεχίσουν να είναι σε ισχύ θα πρέπει να προχωρήσουν και στον εμβολιασμό τους με την τρίτη αναμνηστική δόση. Στην ουσία αυτό που ισχύει είναι η λήξη των πιστοποιητικών στους έξι μήνες δίνοντας μια παράταση ενός ακόμα μήνα για να προλάβουν να εμβολιαστούν

Ημερομηνία λήξης υπάρχει και για το πιστοποιητικό νόσησης το οποίο λήγει στους έξι μήνες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews αλλαγές πρόκειται να δούμε και εκεί καθώς θα μειωθεί ο χρόνος στους τρείς μήνες με τη συζήτηση ενδεχομένως να ανοίγει και σήμερα από τον Υπουργό Υγείας που βρίσκεται στις Βρυξέλλες και με τις ανακοινώσεις να αναμένονται την επόμενη εβδομάδα αφού πάρουν το πράσινο φως από την επιτροπή λοιμωξιολόγων.

«Παράθυρο» για αλλαγές και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού, με νέα ημερομηνία λήξης

Πηγή dikaiologitika.gr