Μόσιαλος: «Οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση δεν έχουν να φοβηθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον» (βίντεο)

Μόσιαλος: «Οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση δεν έχουν να φοβηθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον» (βίντεο)

Στη σημασία της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και στο να μην επικρατήσει πανικός, παρά την παγκόσμια ανησυχία, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλίας Μόσιαλος.

Συγκεκριμένα ο κ. Ηλίας Μόσιαλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ αναφέρθηκε στο γεγονός ότι οι εμβολιασμένοι με αναμνηστική δόση συνήθως ασθενούν πολύ ήπια με τη μετάλλαξη Όμικρον ή ενδεχομένως δεν νοσούν καν από αυτή.

«Σημασία έχει πώς ανταποκρίνεται ο οργανισμός μας σε πραγματικές συνθήκες» είπε ο καθηγητής, σημειώνοντας πως τα πρώτα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον δείχνουν πως κανείς ασθενεί ευκολότερα μεν, ηπιότερα δε. «Το πιο σημαντικό είναι να δούμε τις κλινικές δημοσιεύσεις», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός.

Επίσης, ο κ. Μόσιαλος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι τα όσα είπε για την αναμνηστική δόση δεν συνεπάγονται πως όσοι έχουν λάβει τις δύο δόσεις εμβολίου είναι αυτομάτως απροστάτευτοι. «Ένα σημαντικό ποσοστό είναι ακόμα θωρακισμένο απέναντι στην Όμικρον, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλους. Αυτό το ποσοστό θωράκισης έχει πέσει σε σχέση με την Δέλτα. Η τρίτη δόση προστατεύει στο να μην κολλήσεις καν ή αν κολλήσεις, να το περάσεις με ήπιο τρόπο ή ένα πολύ πολύ μικρό ποσοστό να έχει πρόβλημα», εξήγησε.

«Για να ξέρουμε με ακρίβεια το κατά πόσο η Όμικρον είναι περισσότερο ή λιγότερο επικίνδυνη από τη Δέλτα, θα πρέπει να ξέρουμε τι κάνεις σε αυτούς που δεν είναι εμβολιασμένοι», εξήγησε αναλύοντας πως στην περίπτωση της μετάλλαξης Δέλτα υπήρχε ένα ικανό δείγμα αν και τώρα με τη διάδοση της Όμικρον, οι εμβολιασμένοι είναι πολύ περισσότεροι κι επομένως αρκετοί εμβολιασμένοι νοσούντες ασθενούν ήπια.

Ο καθηγητής, που συνέστησε ότι δεν θα πρέπει να επικρατήσει πανικός, αναφέρθηκε στην κατάσταση συναγερμού που επικρατεί στην Βρετανία με την «επέλαση» της μετάλλαξης Όμικρον, περιγράφοντας πως δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα πέραν της επαναφοράς της χρήσης μάσκας στους κλειστούς χώρους καθώς η πλειοψηφία των Βρετανών είτε έχει εμβολιαστεί, ιδιαίτερα οι άνω των 60, ή έχουν κολλήσει προηγούμενες μορφές κορωνοιού.

«Οπότε είναι πιθανόν να υπάρχει μια σχετικά καλή διασταυρούμενη προστασία», σχολίασε αναφέροντας όμως υπάρχει αναμφισβήτητα μια ανησυχία λόγω της ταχύτατης μετάδοσης και διασποράς του στελέχους αυτού. «Είναι αναπόφευκτο πλέον με έναν ιό που μεταδίδεται τόσο δραματικά, όλοι λίγο ως πολύ το επόμενο διάστημα στη Βρετανία θα κολλήσουν», τόνισε.

Πάντως, όπως εξήγησε ο καθηγητής, ακόμα κι αν είναι λιγότερο επικίνδυνο το στέλεχος της Όμικρον, «θα κολλήσουν πολλοί περισσότεροι και αυτό συνεπάγεται, όπως και να έχει, επιβάρυνση των συστημάτων υγείας».

Μόσιαλος: «Οι εμβολιασμένοι με τρίτη δόση δεν έχουν να φοβηθούν από τη μετάλλαξη Όμικρον» (βίντεο)

Πηγή dikaiologitika.gr