Μονοκλωνικά: Χορήγηση και σε εγκύους και ασθενείς με αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια, αιτήσεις και από ιδιώτες γιατρούς

pixabay

Διεύρυνση των ομάδων των ασθενών που δικαιούνται να λάβουν θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων αποφάσισε η Ειδική Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων.

Η Ειδική Επιτροπή μετά από σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε να διευρύνει τους δικαιούχους και σε άλλες κατηγορίες όπως σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις σοβαρής αναπνευστικής ή καρδιακής ανεπάρκειας. Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας, μίλησε ακόμα για εγκύους στοο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους.

Μέχρι σήμερα θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα μπορούσαν να αιτηθούν μόνο όσοι είχαν σοβαρό κίνδυνο νόσησης όπως ανοσοκατεσταλμένοι, ογκολογικοί και μεταμοσχευθέντες ασθενείς. Μέχρι σήμερα 34 ασθενείς έχουν κάνει αίτηση και έχουν υποβληθεί στη σχετική θεραπεία, ενώ η χώρα έχει προμηθευτεί 2.000 δόσεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις χορήγησής τους «Οι γυναίκες που είναι στο τρίτο τρίμηνο της κύησής τους βρίσκονται σε ομάδα υψηλού κινδύνου. Σε αυτή την κατηγορία πολιτών μπορούμε να δώσουμε μονοκλωνικά αντισώματα. Ο θεράπων ιατρός θα πρέπει να υποβάλει το αίτημα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση», δήλωσε ο κ. Κωτσιόπουλος, επισημαίνοντας ότι με την εναλλακτική αυτή θεραπεία μειώνεται δραστικά ο κίνδυνος να νοσήσει βαριά μια έγκυος από κορονοϊό.

Μπορούν να κάνουν αίτηση και οι ιδιώτες γιατροί

Εν τω μεταξύ «τρέχει η καμπάνια σε ιατρικές εταιρείες, συλλόγους και γιατρούς της Πρωταβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να καταστεί σαφές ότι όλοι οι γιατροί έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση χορήγησης μονοκλωνικών αντισωμάτων για ασθενείς τους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου. 

 «Οι γιατροί πρέπει να ενημερωθούν για να μπορέσουμε να δούμε περισσότερα αιτήματα, γιατί έχουμε 2.000 δόσεις διαθέσιμες και είναι κρίμα να μην τις χορηγήσουμε ιδιαίτερα τώρα που η πανδημία είναι σε έξαρση», ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας.

Μονοκλωνικά: Χορήγηση και σε εγκύους και ασθενείς με αναπνευστική ή καρδιακή ανεπάρκεια, αιτήσεις και από ιδιώτες γιατρούς

Πηγή dikaiologitika.gr