Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Amazon: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας

eurokinissi

«Σημαντικό που πολύ σημαντικοί παγκόσμιοι παίκτες» επιλέγουν την Ελλάδα, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Amazon Web Services.

Η πολύ σημαντική επένδυση της Amazon Web Services στην Ελλάδα, ήταν το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού και του Αντιπροέδρου της Amazon Web Services και αρμόδιο Global Publc Policy της εταιρείας Μάικλ Πανκ. Το στέλεχος της εταιρείας – κολοσσού, συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την Κυβέρνηση δηλώνοντας εντυπωσιασμένος από τα άλματα «που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα».

Κατά τη -διαδικτυακή- συνάντηση ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα μας αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς και γίνεται κόμβος για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας» ενώ χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό «που πολύ σημαντικοί σημαντικοί παγκόσμιοι “παίκτες” επιλέγουν την Ελλάδα για να έχουν μόνιμη παρουσία». Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επένδυση αυτή αποτελεί «μια ακόμη ψήφος εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» και αναφέρθηκε στην «πολύ μεγάλη προσπάθεια ψηφιοποίησης
του κράτους».

Όπως είπε ο κ.Μητσοτάκης «έχουμε μια πολιτική για το “cloud first» και σκοπεύουμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα κέντρο υποδοχής δεδομένων. Η κυβέρνηση είναι πλήρως ευθυγραμμισμένη για να υποστηρίξει αυτό το όραμα και είμαι πολύ χαρούμενος που ανταποκρίνεστε σε αυτό και που θα αυξήσετε σημαντικά την παρουσία σας στην Ελλάδα».

Υπογράμμισε επίσης ότι πριν ο ίδιος ασχοληθεί με την πολιτική, είχε εργαστεί στον τομέα των επενδύσεων και εξέφρασε τη χαρά του «που με μια μικρή καθυστέρηση, αυτό που πίστευα ότι θα μπορούσε να είναι δυνατό στην Ελλάδα όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας ο οποίος συνεισφέρει σημαντικό ποσοστό στο ΑΕΠ μας, συμβαίνει στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι λόγω COVID πολλοί άνθρωποι επιλέγουν να εργαστούν από την Ελλάδα και αυτό που είναι ενδιαφέρον «είναι ότι, σε ένα περιβάλλον εργασίας με μεγαλύτερη κινητικότητα, διευκολύνουμε πολύ την έκδοση visas για τους “ψηφιακούς νομάδες” ώστε να μπορείτε να εργάζεστε από οπουδήποτε».

«Έχουμε μια εξαιρετικά σχεδιασμένη επιχείρηση εμβολιασμού, πλήρως ψηφιακή. Αυξάνουμε συστηματικά τις υπηρεσίες για επιχειρήσεις και πολίτες που παρέχονται ηλεκτρονικά. Και αν ρωτήσεις τον μέσο Έλληνα πολίτη ποιο είναι το πιο επιτυχημένο πράγμα που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, θα σου πει ότι είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός» πρόσθεσε.

Η ταυτότητα της επένδυσης

Σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση η απόφαση της Amazon Web Services να επιλέξει την Ελλάδα για την εγκατάσταση Τοπικής Ζώνης, μίας εκ των συνολικά 11 που σχεδιάζει να δημιουργήσει σε ολόκληρη την Ευρώπη, αντικατοπτρίζει το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον που προσελκύει πλέον η χώρα.

Ταυτόχρονα, επισφραγίζει τη θέση της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου τεχνολογίας, όπου μεγάλες εταιρείες με παγκόσμιο αποτύπωμα κάνουν στρατηγικές τοποθετήσεις σε υποδομές οι οποίες θα στηρίξουν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση και την οικονομία του αύριο.

Οι Τοπικές Ζώνες μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι Τοπικές Ζώνες της AWS επιταχύνουν τις αποκρίσεις στο επίπεδο των ελάχιστων χιλιοστών του δευτερολέπτου, διευκολύνοντας ουσιαστικά δραστηριότητες όπως οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η παραγωγή πολυμέσων, η ζωντανή ροή βίντεο, το gaming υψηλών απαιτήσεων, οι προσομοιώσεις, τα περιβάλλοντα επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας και η μηχανική μάθηση.
 

Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση με Amazon: Η Ελλάδα γίνεται κόμβος επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας

Πηγή dikaiologitika.gr