Μετάλλαξη Όμικρον: Τι είπε ο ασθενής «0» της Ελλάδας (βίντεο)

(Φωτ.: Eurokinissi)

Με ήπια συμπτώματα παραμένει στο σπίτι του ο ασθενής «0» της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα. 

Ο άνδρας που έφτασε στην Κρήτη από τη Νότια Αφρική, παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό, στο πατρικό του σπίτι, σε ένα χωριό του Πλατανιά Χανίων. 

Σύμφωνα με το MEGA, ο ασθενής με τη μετάλλαξη Όμικρον έχει γεύση και όσφρηση, ενώ δεν έχει καν πονοκέφαλο. Τα συμπτώματά του δηλαδή είναι ήπια, αν και βρίσκεται ακόμη στο αρχικό στάδιο της λοίμωξης.

Πρόκειται για έναν άνδρα 45 ετών, που δεν έχει υποκείμενο νόσημα και είναι διπλά εμβολιασμένος. Διαμένει στο Γιοχάνεσμπουργκ, αλλά έχει καταγωγή από τα Χανιά.

Έφτασε στο αεροδρόμιο από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Υποβλήθηκε σε rapid test και βγήκε αρνητικό.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού, την επόμενη μέρα παρουσίασε ήπια συμπτώματα. Τα rapid test επαναλαμβανόταν κάθε μέρα και έβγαιναν αρνητικά μέχρι τις 29 Νοεμβρίου όπου το μοριακό τεστ βγήκε θετικό, και ήταν ύποπτο για την παραλλαγή Όμικρον, γεγονός που επιβεβαιώθηκε.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε το Mega μαζί του, ο ίδιος ανέφερε ότι δεν έχουν βγει ακόμα τα επίσημα εργαστηριακά αποτελέσματα που επιβεβαιώνουν ότι έχει προβληθεί από την μετάλλαξη «Όμικρον»:

-Είστε ο ασθενής όμικρον σωστά;

-Δε γνωρίζουμε ακόμα.

-Δεν γνωρίζετε ακόμα, δεν έχουν βγει τα αποτελέσματα;

-Ναι, δεν έχουμε επίσημο χαρτί.

-Εσείς όμως είστε καλά; Νιώθετε κάτι; Έχετε κάποιο σύμπτωμα;

-Μια χαρά είμαι. Μια χαρά. Ευχαριστώ.

Συγχαρητήρια από Γκάγκα

Αρνητικά έβγαιναν τα πρώτα τεστ που έκανε που έκανε φτάνοντας στην Ελλάδα από τη Νότια Αφρική ο πολίτης που τελικώς διαγνώστηκε θετικός στη μετάλλαξη Όμικρον στην Κρήτη. Ο Γκίκας Μαγιορκίνης ρωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αν τις ημέρες που δεν βρισκόταν θετικός μετέδιδε τον ιό. 

«Απ’ ό,τι φαίνεται η θετικοποίηση του rapid συνδυάζεται με την μεταδοτικότητα. Οι ώρες που χρειάζεται για να θετικοποιηθεί είναι λίγες. Υπάρχουν ασθενείς που δεν θα θετικοποιήσουν ούτε το PCR. Δεν πρέπει να μας τρομάζει. Θεωρώ σχεδόν απίθανο να μετέδιδε» ανέφερε ο επίκουρος Καθηγητής. 

Παίρνοντας τον λόγο, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση τον πολίτη, καθώς όπως τόνισε: «Ο ασθενής είχε το νου του, ήξερε από πού έχει έρθει, έκανε κάθε μέρα rapid. Παράδειγμα προς μίμηση η συμπεριφορά του ξέρει ότι έρχεται από ένα τόπο που έχει έξαρση, έκανε κάθε μέρα τεστ και προσπαθεί για να μην το μεταδώσει».

Σουρβίνος: Η ιχνηλάτηση ξεκίνησε νωρίτερα

Για το ιστορικό του ταξιδιώτη που βρέθηκε θετικός στην μετάλλαξη Όμικρον στη χώρα μας, μίλησε ο Καθηγητής Κλινικής Ιολογίας Γιώργος Σουρβίνος. 

Στο εργαστήριο του κ. Σουρβίνου έγινε η ταυτοποίηση του παραλλαγμένου στελέχους στον ασθενή. 

Το ιστορικό του ταξιδιώτη ήταν αυτό που κίνησε όλη την διαδικασία (είχε ταξιδέψει στην Νότιο Αφρική και έφτασε στη χώρα μας στις 26 Νοεμβρίου) και η επιμονή του να ελεγχθεί με διαδοχικά rapid test και με την θετικοιποίηση τους να προβεί σε διαγνωστικό κέντρο για pcr test, δήλωσε ο καθηγητής.

Το ιατρικό κέντρο επικοινώνησε με το εργαστήριο όπως του  δήλωσε ο κ. Σουρβίνος, όπου πραγματοποιήθηκε γονιδιοματικός έλεγχος.

«Η ιχνηλάτηση ξεκίνησε νωρίτερα, μέρες πριν το αποτέλεσμα της γονιδιοματικής ανάλυσης», τόνισε παράλληλα ο καθηγητής και συμπλήρωσε ότι ο πρώτος κύκλος των αποτελεσμάτων ήταν αρνητικός.

Ευτυχή χαρακτήρισε επίσης ο κ. Σουρβίνος  την συγκυρία που είναι γνωστή η προέλευση του κρούσματος. «Είμαστε σε επαγρύπνηση και προετοιμασμένοι ως χώρα και ως ΕΟΔΥ για την εμφάνιση και άλλων κρουσμάτων στην κοινότητα. Ήταν συγκυρία που εντοπίστηκε στα Χανιά. Θα εμφανιστούν κι άλλα τέτοια κρούσματα» συμπλήρωσε ο ίδιος

«Είμαστε μπροστά στο άγνωστο και έχουμε ανάγκη για περισσότερα επιστημονικά δεδομένα», τόνισε αναφορικά με την μετάλλαξη Όμικρον.

Μετάλλαξη Όμικρον: Τι είπε ο ασθενής «0» της Ελλάδας (βίντεο)

Πηγή dikaiologitika.gr